17.06.2011 г.

Българските плажове били перфектни според Еврокомисията

Перфектни са 84,4% от плажовете по българското Черноморие според годишния доклад на Еврокомисията за състоянието на водата за къпане в ЕС.
У нас 14 от плажовете предлагат вода с по-ниско качество, а останалите 76 са перфектни. Докладът на Европейската комисия показва, че България не се отличава от общата европейска тенденция на влошаване на чистотата на моретата и реките.
Според статистиката от 91% през 2009 г. броят на перфектните плажове у нас е спаднал леко  до 84,4 на сто.
Влошаване на качеството се отчита например на Златни пясъци до Морското казино, на северния плаж в Бяла, на южния в Черноморие и на централния в курорта Кабакум, както и на плаж "Романтика" край Камчия.
Останалите места за къпане, където водата отговаря само на минималните европейски стандарти са: Златни пясъци "Пшов", централният плаж на "Свети Влас", "Големият" в курорта "Св. Константин и Елена", офицерският, централният и южният плаж на Варна, "Централният" на Сарафово, като и централният и южният в Обзор.
Всички останали 76 места за къпане по морето, както и язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец", биха били гордост за всяка европейска държава.
Годишните доклади на Еврокомисията се изготвят въз основа да данните, предоставени от местните РИОКОЗ през предходната година. В българския случай се следят 14 показателя като цвят на водата, замърсеност с тежки метали, нитрати, петрол, феноли и различни бактерии, свързвани най-често с фекалните води.
През 2010 г. се отчита, че у нас няма нито една зона за къпане, където водата е опасно мръсна, за разлика от миналата, когато имаше един затворен плаж. Дори се отбелязва, че някои места са се оправили, например къмпинг "Градина", "Попският" плаж и този до минералния басейн в "Св. Константин и Елена".
Освен ако не са настъпили инциденти или пък не е имало акции за повишаване на  качеството на водата и през този сезон би трябвало да е като предишният, застраховат се от Брюксел.
Гърция - любимо място на българската средна класа, това лято не само ще е по-евтина заради кризата, но и ще е по-чиста. Всичките 2155 плажа са с безопасна за къпане вода, а 2029 - с кристално чиста. Нито един не е затворен. По-проблемните зони са съсредоточени по северната част и по първите два ръкава на полуостров Пелопонес.
Страните членки на ЕС трябва да спазват директива за качеството на водата за къпане. Според нея плажовете могат да отговарят на по-високи или по-ниски критерии за чистотата на водата, но и в двата случая са безопасни.
Според изводите от доклада за 2010 г. най-чиста е морската вода около остров Кипър. Следват Хърватия с 97,3% кристални плажове, Малта с 95,4 и Гърция с 94,2%.


Няма коментари:

Публикуване на коментар