27.06.2011 г.

Изпитът по журналистика - кавърверсия по Лермонтов

По темата на изпита по журналистика в Софийския университет "Свети Климент Охридски" писаха 1218 кандидат-студенти.  
"Герои на нашето време" е темата, по която изтеглиха, е взета на „заем” от сюжета на Лермонтов.
Тя бе изтеглена от кандидат-студента от Хасково Атанас Димов и дава широко поле за изява на младежите.
Предварително бяха подготвени пет контролни теми от комисията.
За да е ясно, че другите са различни бяха изтеглени и две контролни теми, по които не се пише - "Панаир на суетата" и "Да имаш и да нямаш", също с литературни мотиви (Уилям Такери и Хемингуей имат романи с точно същите заглавия, докато Лермонтов е написал темата в единствено число – „Герой на нашето време”). На предварителния изпит по журналистика темата бе – „Ах, този мол!”, може би избран по аналогия с модния твсериал „Стъклен дом”. Зевзеци коментираха, че другите теми са били „Богатите също плачат”, свързана с темата за кризата, която повече прилича на Голямата депресия и „Супермен”, която е отпаднала поради асоциациациите, които могат да се направят с премиера Бойко
Писменият изпит е с времетраене 4 астрономически часа.
Той има за цел да провери способността на кандидат-студентите да извеждат и интерпретират проблеми, да представят познанията си по разглежданата тема и ясно и оригинално да се изразяват в писмени форми.
Оценяват се още езиковата и общата култура на кандидатите.
Темите за писмения изпит обхващат съвременни проблеми на обществения, политическия, икономическия и културния живот на страната, намерили отражение в българския периодичен печат, радиото и телевизията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар