1.06.2011 г.

Бойко Борисов ще открива новия ТЕЦ на AES край Гълъбово

Премиерът Бойко Борисов ще пререже лентата на новата топлоцентрала "AES Гълъбово", съобщиха от компанията. Миналата седмица, след инспекцията на Държавната приемателна комисия, бе приет и втори блок и централата получи разрешение за извършване на търговски операции. Все още двата блока работят с общо натоварване от 420 мегавата, при инсталирана мощност от 670 мегавата.
Според специалистите в продължение на няколко месеца ще се поддържа това ниво, като се отстраняват технологичните пропуски и проблеми на двата блока. След това ще се премине към етап с по-високо натоварване - от 250-270 мегавата на блок. До края на годината трябва да се достигне проектната мощност. По думите на изпълнителния директор Рой Рийд, дотогава AES ще продължи да плаща неустойки на НЕК ЕАД. Според Рийд допълнително вложените средства няма да се отразят по никакъв начин на цената на произвежданата електроенергия.
От първата копка на новата централа на 6 юни 2006 година до момента са инвестирани над 1.3 млрд. евро. Над 90 млн. евро са вложени в изграждането на Съоръжението за депониране на отпадъци. Сключеното споразумение за сътрудничество с община Гълъбово пък предвижда за социални проекти да бъдат отделени 8 млн.лева. Преди две седмица започна рехабилитацията на улиците в центъра на Гълъбово, за което ще бъдат изразходвани около 1.4 млн. евро. От първата копка до сега в централата са инвестирани над 1.3 млрд. евро, а близо 8 млн. лв. са заделени за социална програма в полза на населението в община Гълъбово.
Финансовият меморандум за 70 на сто от инвестициите, които са дългово финансиране от CALYON, ING Bank, BNP Paribas, EBRD, беше подписан на 7 декември 2005 година в Гранитната зала на Министерския съвет. Останалите 30 на сто са собствени средства на инвеститора. Няколко пъти по различни причини бяха променяни сроковете за изграждане на централата, замислена като заместваща мощност на ТЕЦ "Марица-изток 1" ("Брикел"). Според първоначалните планове първият блок трябваше да заработи през юли 2008 година, а вторият - половин година по-късно. В края на март тази година AES прекрати договора с главния изпълнител - френската компания "Алстом Пауър", и пое дейностите по завършването на централата.
Двата блока на новата централа са с по 335 мегавата мощност, разполагаемостта й е разчетена на над 90 на сто, а годишното производство на еленергия ще достигне 4.7 млрд. киловатчаса. Централата е от нов тип, без комин, с два кулови барабанни котела с директно прахово изгаряне на лигнитни въглища, всеки с височина от 96 м. Оборудването е най-съвременното и отговаря на всички европейски изисквания за безопасност и екологичност. Производителността на един котел ще е 1016.4 тона пара на час, налягане 170 бара и температура 540 градуса. Блоковете разполагат със сероочистващи инсталации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар