15.06.2011 г.

114 филма в селекцията на кинофеста в Балчик

На Деветия международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" - Балчик, за участие са кандидатствали 3758 филма от 137 страни, съобщиха организаторите. Селектирани са 114 от 39 страни, от които 29 български. От тях 65 са игрални, 10 анимационни, 29 документални и 10 експериментални, като 93 от тях се показват за първи път в България. В програмата е номинираният за "Оскар" индийски филм "Кави". Наградният фонд е 25 000 евро в класически златни инвестиционни кюлчета. Фестивалът ще е от неделя до идната събота.
11-членното жури на фестивала тази година е само от жени кинематографисти. Председател е туркинята Бикет Илхан, а сред членовете са сръбкинята Бранислава Джунов, Елена Йончева, проф. Емилия Стоева и Ружа Колева, която работи в САЩ. Американки са и Линда Олшевски, селекционер на "Оскар"-ите, както и Санди Сисел, оператор на филма "Господар и командир" и др.
Специални гости от наша страна са Елена Петрова, Чочо Попйорданов, Илка Зафирова, Джоко Росич, Мариана Евстатиева-Биолчева, Иван Георгиев - Гец, проф. Людмил Георгиев и др. Ще има и много гости от телевизии и филмови фестивали от Унгария, Германия, Русия, Финландия.
За пръв път тази година се организира и телевизионен пазар на късометражни филми, на който ще се представят две руски и една финландска телевизия. Още преди започването си фестивалът е отразен в медиите на 93 страни по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар