30.06.2011 г.

След 110 години казанлъшкият музей посреща до 100 000 туристи от цял свят

През 2011 се навършват 110 години от създаването на един от най-големите и развиващи се музеи в България – Исторически музей „Искра”. По този повод на 29 юни бе официалното тържество за знаменателната годишнина. То бе открито от директора на ИМ „Искра” д-р Косьо Зарев. В словото си д-р Зарев подчерта подкрепата от страна на Община Казанлък и лично на кмета Стефан Дамянов, особено за заслугата му за оставане в Казанлък на голяма част от уникалните находки, открити при разкопаването на гробницата Голяма Косматка.
В своето поздравление кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов даде висока оценка за цялостната дейност на музей „Искра”. В поздравлението си той каза още: „Истината е, че колкото повече остаряват музеите, толкова по-интересни стават те. А нашият музей „Искра” съхранява експонати с хилядолетна история. Векове наред те са били скрити в пазвите на земята, за да радват днес очите ни и да ни напомнят, че ние, казанлъчани, сме потомци на древна тракийска цивилизация, че в нашето минало има толкова неразкрити още тайни, но всички те ни показват едно – да бъдем горди, че живеем тук.
 От малката стая, в която първоначално са били съхранявани доста необичайни предмети, днес нашият музей „Искра” има хиляди експонатни единици, отразяващи различни епохи от развитието на нашия регион - тракийски бит и култура, Средновековие, съвременна история. През последните пет етапа от развитието на музея се очертават имената на Димитър Христо-Чорбаджийски, Гергана Цанова, проф. Людмил Гетов, директорите Ангел Добрев и Стефка Дончева и настоящият дългогодишен и изключително всеотдаен директор д-р Косьо Зарев.
Успешно е участието на ИМ „Искра” и филиалите му в международни изложби – Германия, Франция, Корея, Китай, Финландия, САЩ, Русия, Япония.
Ние се гордеем, че в нашия музей работят висококвалифицирани специалисти, които непрекъснато обогатяват фонда на музея и научните  му постижения. Заедно с това Исторически музей „Искра” се превърна в посланик на Община Казанлък в сферата на културата  по целия свят, защото тук ежегодно да видят неговите експозиции идват над 100 000 души от всички континенти.
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар