22.06.2011 г.

Предлагат по-високи данъци за родителите, които изоставят децата си

Предложения за промени на отделни аспекти от социалната политика, грижите за деца и процеса на деинституционализация в детските домове е изготвила работната група, посетила Великобритания в началото на юни. Така например родителите, които изоставят децата си, могат да бъдат принудени да плащат по-високи данъци. Тези семейства не би трябвало да имат право на ползване и на общинско жилище.
От работната група предлагат да има по-голяма финансова и материална подкрепа от страна на държавата за децата, които се отглеждат в семейна среда – независимо дали в биологичното, или в приемно семейство.
Делегацията от Добрич, оглавявана от зам. областния управител д-р Катя Ганова, се е запознала с британския опит в обгрижването на деца с увреждания. Работната група е посетила шест социални услуги в градовете Нотингам и Дарби. Направен е анализ на системата за социално обслужване в Обединеното кралство и са подготвени предложения, които са изпратени на националния представител на Фондация ЛУМОС Росица Петрова. Фондацията финансира пътуването на добричката делегация до Великобритания. Законите там действат безотказно вече четири десетилетия и не позволяват изоставянето на деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар