24.06.2011 г.

Хубавата Камерън Диас става класна в седми клас

„Палавата класна" (доста находчив превод на оригиналното Bad Teacher) е пиперливичка комедия, която ни връща към малко по-старите ленти - успешния Bad Santa с Били Боб Торнтън и към 90-те - времето, когато Камерън Диас размахваше руси коси и дълги крайници в киносалоните.
Филмът не претендира за висока художествена стойност. Можеше все пак да е и по-зле. Дупките в сценария и слабите поддържащи роли (на учениците) са компенсирани от това, че е забавен все пак. Рядко се случва на комедиите напоследък.
Като казвам "забавен", то е в смисъла на "Американски пай" и "Последният ергенски запой". В "Палавата класна" няма никакъв финес или пансионерско възпитание - Диас има речника на каруцар, а геговете често имат вулгарен подтекст. Но всъщност това не е филм, който трябва да се крие от децата - единствената секс сцена е между облечени герои (Камерън и нейният бивш в живота Джъстин Тимбърлейк), а насилие на практика липсва. Лошия език така или иначе го опознават в детайл още в забавачницата.
Сюжетът ни среща с Елизабет Халси - блондинка, златотърсачка (в смисъл, че си търси богат мъж да й осигури старините), злоупотребяваща с марихуаната. Когато поредният милионер я натирва, тя намира препитание като учителка на 7-и клас. Вярно, не я бива за тази работа, но пък се влюбва в заместващия учител Тимбърлейк. Освен това има върла съперничка в лицето на далеч по-примерната даскалица Ейми Скуиръл (Луси Пънч, откритието на филма; фамилията на героинята означава "катерица"). Междувременно по нея налита грубоватият учител по физкултура - като се замислиш, двамата са си лика-прилика.
Диас е безстрашна в ролята си - не се стеснява да се изложи, което често и става. Тя не е добра актриса, но винаги е играела със сърце и когато й дадат нещо подходящо за нейния натюрел и възможности, я бива.


Няма коментари:

Публикуване на коментар