3.06.2011 г.

Испанка ще дерижира „Риголето” в старозагорската опера

Световно известният испански гост-диригент Елена Байо ще дирижира операта "Риголето" от Джузепе Верди на сцената на Старозагорската опера. Това ще стане на 9 юни от 19:00 часа.
В понеделник Байо започва репетициите си с оркестъра на операта и солистите: Яница Нешева, Даниела Дякова, Мария Ганчева, Милена Танева, Александър Крунев, Александър Марулев, Добри Добрев, Ивайло Йовчев, Александър Георгиев, Гео Чобанов, Милко Михайлов.
Елена Байо е родена в Барселона, Испания. Завършва тристепенно обучение в музикалното училище към Консерваторията в Барселона. Също така учи в Академията „Маршал де Алисия де Лароча".
Има диплома за магистър по специалност ,,Управление в сферата на културата" от Университета в Барселона, подготвя докторат по ,,Сценични изкуства". Учила е инструментация с Маестро Мут и оркестрово дирижиране с Маестро Хавиер Перес Батиста.
Получава награда „Роса Сабатер" за интерпретация на испанска музика, награда „Арйау" за интерпретация на каталунска музика. Има награда „Патронадо Виласека" за дирижиране на оркестър. Първа награда на фондация Паррагон за музика през 1995.
Участвала е в национални и международни лирични конкурси като: "Еухенио Марко", "Франсиско Винас и Опералиа", изнасяла е концерти с важни певци като Мануел Аусенсе и Виктория де лос Анхеле, за които е организирала бенефиси от името на Университета в Барселона.
Многократно и с голям успех е дирижирала концерти на най-популярния репертоар на сарсуела като "Марина", "Песен за любовта и войната", "Катюшка", "Нощният празник на гълъба".
През май 2011 дирижира няколко програми с испанска музика и сарсуела в Калифорния със Симфоничния оркестър на Университета Ървин, Лос Анжелис, САЩ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар