28.06.2011 г.

Любен Корнезов предлага закон за доброволна смърт

Със закон да се разреши евтаназията у нас. Тази възможност е накарала червения юрист проф. Любен Корнезов да депозира в парламента закон с текстове, разрешаващи прилагането на евтаназия при изрична молба на болния или неговите близки.  „Не ни питат, когато се раждаме, поне да ни попитат кога искаме да срещнем смъртта", пише в мотивите на народния представител, предаде АСН.
За да се избегнат злоупотреби, в законопроекта е предвидено молбата да се разглежда от петчленна комисия и от Върховния касационен съд. Ако искането бъде одобрено, Корнезов предлага органите на евтаназирания да бъдат дарявани за трансплантация.
Евтаназията е забранена в много страни по света, но депутатът посочва, че в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Люксембург, Уругвай, Япония, в щата Орегон в Америка, Австралия и Албания такава възможност има.
В подготвения законопроект Любен Корнезов предлага да се разреши евтаназията, като се предвиждат четири вида - активна, пасивна, принудителна и доброволна. При доброволната евтаназия пациентът сам изявява желание неговият живот да бъде прекратен.
Принудителната евтаназия се осъществява при тези, които нямат възможност да изразят волята си, като в този случай решението зависи от близките на болния. Активна е тази евтаназия, при която процесът на умиране е подпомаган от лекар, докато при пасивната смъртта настъпва като резултат от прекратяването на животоподдържащи мерки.
„По молба на болния или неговите близки, когато човек е безнадеждно болен, да бъде прекратено по изкуствен начин поддържането на живота, като предлагам, ако това се случи, органите на евтаназирания по право да могат да бъдат трансплантирани - един живот да спаси друг живот", уточни депутатът, цитиран от Дарик.
Корнезов предлага искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. Освен това се предвижда съдебен контрол - решенията на комисията могат да се обжалват пред Върховния касационен съд. „Даже и след решението на комисията, респективно и след решението на ВКС, самият болен човек, който е подал молба за евтаназия, винаги може да се откаже", каза още Корнезов.
Според него евтаназията трябва да се приравни на естествена смърт, за да няма проблеми с евентуални застраховки. „Знам, че е тежко, затова го казвам със стиснати зъби и свито сърце. Казвам обаче „да" на евтаназията", заключи проф. Любен Корнезов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар