16.06.2011 г.

Изборите 2 в 1 ще са на 23 октомври

Парламентът прие решение, с което изборите за президент и вицепрезидент се насрочват за 23 октомври 2011 г. /неделя/, съобщи БТА.
Гласуването на проекторешението остана в дневния ред, въпреки че от "Коалиция за България" и от "Атака" предложиха то да бъде отложено.
Според конституцията, изборът за държавен глава трябва да се проведе не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент.
Искра Фидосова - един от вносителите на проекторешението за дата на вота, посочи, че по силата на основния закон тази разпоредба, вотът за държавен глава трябва да бъде в периода между 23 октомври и 23 ноември.
В началото на май ПГ на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проекторешението, което предвижда вотът за държавен глава да е на 23 октомври.
Президентът Георги Първанов трябва да издаде указ за насрочване на местните избори. Изборният кодекс предвижда тази година вотът за президент и за местна власт да са на една дата, така изборите "2 в 1" ще са на 23 октомври.
Един от мотивите за насрочването на първата възможна дата е очакваният балотаж при избора на местна власт, каза Фидосова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар