30.06.2011 г.

Дянков вдига минамалната заплата, но се кани да отреже партийните субсидии

Държавната субсидия за партиите и таксата за преглед при личния лекар няма да зависят от минималната заплата, обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков, след като кабинетът реши окончателно най-ниското възнаграждение да стане 270 лв. от 1 септември.
Законодателните промени трябва да бъдат направени до 1 януари 2012 г. За партиите това означава, че субсидиите им няма да се увеличават с ръста на минималната заплата и ще останат на сегашното ниво - 12 лв. на глас или около 50 млн. лв. за всички партии. Не е ясно обаче какво ще се случи с таксата за лекар. Най-малко 4 месеца тя ще бъде по-висока, но вчера Дянков не уточни на какъв размер ще бъде замразена от Нова година - на сегашния от 2.40 или на новия от 2.70 лв. Здравният министър Стефан Константинов например е против таксата да се отвързва от минималната заплата.
Дянков беше категоричен, че от 1 септември автоматично на 270 лв. ще скочи и обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години, което се изплаща от НОИ. За това обаче е необходима промяна в кодекса за социално осигуряване. Финансовият министър заяви, че общините, които не могат да се справят с вдигането на минималната заплата, няма да получат допълнителни средства."За разлика от държавната администрация, която провежда административна реформа, такава в общинската администрация не се случва", оправда се Дянков. Той обаче обеща, че за делегираните бюджети в образованието и здравеопазването ще има допълнителни пари. Само за образованието трябват 7 млн. повече.
От 1 септември пенсионерите ще получават 26.5% от пенсията на починалия си съпруг вместо досегашните 20 на сто, реши още правителството. Около 700 000 възрастни получават такава добавка. Увеличението ще е между 9 и 45 лв. Промяната обаче засега не предвижда ГЕРБ да изпълни предизборното си обещание вдовишката добавка да стане 40% до края на мандата през 2013 г., защото се запазва сегашната схема тя да расте чак до 2015 г. За целта на бюджета ще му трябват между 40 и 50 млн. лв. повече до края на годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар