23.06.2011 г.

Посрещат Еньовден по прабългарски край Мъглиж

Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур” готви събор на връх Еньовден. Вземете най-доброто настроение, може да сложите в багажа нещо и за софрата, облечете, ако имате, багатурската униформа, или пригответе дрехи, в които има български мотиви, и идете в местността Барите край Мъглиж. Там членове, приятели и съратници на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур ще проведат ежегодния традиционен събор по случай завършването на учебната година и свързания с лятното слънцестоене празник Еньовден, който календарно се отбелязва на 24 юни, а в основата му стои култът към Слънцето.
„Вечерта срещу 26-и ще се приспи на открито в юртата и в палатковия лагер. Сутринта ще посрещнем изгрева (вярва се, че слънцето се окъпва във водата и я прави лековита. После се отърсва в росата и който се отъркаля в нея, ще е здрав през цялата година, б. а.), ще берем билки, ще има състезания и турнири, стрелба с лък, занимания с конете, гозби на огъня и много други все приятни преживявания”, съобщи батир Поли Гънчева.
За старозагорските багатурите съборът на 26 юни, който ще се вихри от 15 до 18 часа, е реализиране на идеята им за запазване на изконните български ценности и за физическо изграждане, което се практикува в школата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар