22.06.2011 г.

Гърция товари всеки гражданин на ЕС с дълг от 535 евро

Кредитните задължения на Гърция легнаха като тежък товар на плещите на европейските данъкоплатци, пише днес в редакционна статия The Warsaw Business Journal, предаде КРОСС.
Както е пресметнал икономист от организацията Open Europe, на всеки един гражданин на ЕС косвено „се начисляват" по 535 евро в помощ на Атина.
До 2014 година сумата може да нарасне до 1 450 евро, убеден е икономистът.
Сега страните от евросъюза чакат от правителството на Гърция „реални стъпки за изпълнението на условията за получаването на поредния кредит". Основното изискване е намаляването на бюджетните разходи с 28 млрд. евро, което предизвика бурни протести в страната.
Спасението на Гърция е по същество спасение на европейските банки в еврозоната, пише пък The New York Times. Само френските и немските банки държат 90 милиарда евро от гръцките кредитни облигации - както държавни, така и частни. Европейската централна банка пък владее гръцките кредитни книжа.
Гърция просто трябва да се спаси - възможният дефлот на страната заплашва банковата система на цяла Европа. Никой не знае дали и американските банки не са заплашени, пише изданието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар