21.06.2011 г.

НАП засрамват длъжниците си с позорни стикери

От днес Националната агенция по приходите (НАП) ударно започва да разпраща писма до работодателите на хората със задължения, за да бъдат запорирани заплатите им.
Освен това имотите на длъжниците ще бъдат маркирани с
червени "стикери на срама", гласящи "Запорирано от НАП". 
Приходната агенция ще форсира събирането на невзетите суми от данъци, осигуровки, глоби от КАТ и други несъбрани налози.  Според Росен Бъчваров, говорител на НАП.
"Не би следвало държавата да ви запорира апартамента за един акт към КАТ от 100 лева - има съответствие между дълга и неговото обезпечение".
пак с каквато и вещ да реши агенцията да обезпечи дълговете, върху нея ще се появи червен стикер, след като многократно длъжникът е бил поканен от агенцията да плати.
За изминалата година приходите на агенцията от продажби на вещи на длъжници са над 80 млн. лева.
Стикерите на срама ще се поставят на видно място върху вещите на длъжника, съобщават от агенцията. Когато се слагат върху автомобил, обикновено те ще се поставят на предното стъкло.
Длъжникът няма право да маха стикера.
Той няма да има правото да продава или да дарява вещите, които са маркирани с него, а ако не се издължи в срок, имуществото му ще отиде на търг.
От НАП отказват да съобщят какви задължения имат хората, чиито заплати ще бъдат запорирани.
Освет физически лица обаче, в последните години и много фирми са останали длъжници на хазната, заявяват от стопанската камара.
Свързването на касовите апарати на фирмите, регистрирани по ДДС със системата на НАП ще се отложи с година. Това обаче не важи за аптеките. Причините били технически, твърдят от агенцията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар