14.06.2011 г.

Реконструкцията на старозагорския „Железник” се бави поради обжалване

Едва 500 000 лева от инвестиционната програма на община Стара Загора са усвоени преди началото на строителния сезон. Общо за строителство и инвестиции бюджетът за 2011 г. предвижда 16 милиона лева. Близо 8 млн. лева от тях са предвидени за облагородяването на кв. "Железник", което обаче ще се забави заради обжалване на обществената поръчка.
За средствата, процедурите и сроковете на инвестиционната си програма се отчете заместник-кметът проф. Димитър Динев.
"Реконструкцията на кв. "Железник" ще се забави до месец и половина заради обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнители", съобщи проф. Димитър Динев, ресорен заместник-кмет. Той уточни, че става въпрос за жалба на един от участниците срещу фирмата, която е спечелила частта за ремонт на улици и тротоари на стойност над 5 млн. лв. Обжалването е с мотив, че комисията е подведена от страна на спечелилия кандидат относно изпълнения обем от строителни работи, които е посочила в документацията.
"Има законова възможност ремонтът да започне, независимо от обжалването, но ако то се окаже основателно, предвидената санкция е 10% от цялата сума на поръчката - в случая 500 хиляди, така че ще изчакаме решенията на КЗК и Административния съд", уточни проф. Димитър Динев.
В случай че жалбата е основателна процедурата се връща на етапа, в който е установено нарушението. Въпреки това заместник-кметът няма притеснения за сроковете, защото краят на проекта е през юли 2012-а, което означава, че строителните дейности трябва да приключат най-късно до април догодина. Той е оптимист, че облагородяването на кв. "Железник" може да започне в рамките на мандата на настоящата администрация. Подобна съдба очаква и втората част от ремонта на Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора, ако до 17 юни някой обжалва решението за избор на изпълнител. Проектът се финансира от „Красива България“ и е за 470 хиляди лева, от които 100 хиляди са общински средства, и е за подмяна на настилката и електрическата инсталация, боядисване и вътрешен ремонт в стаите, монтаж на енергоспестяващи осветителни уреди. Втората част на ремонта се наложи, след като Общинската администрация загуби част от сумата по проект заради неспазване на сроковете, поставени от финансиращия орган.
147 обекта ще ремонтира Общинската администрация през този сезон с 16 млн. лева, в това число и 8-те милиона по проект за кв. "Железник".


Няма коментари:

Публикуване на коментар