3.06.2011 г.

„Лора от сутрин до вечер” е вече на екран

Втори български филм е заснет без държавна субсидия

Свеж, забавен, интригуващ, модерно заснет, смислен. Рядко тези определения се използват за български филм. Премиерният "Лора - от сутрин до вечер", който тръгва по кината от днес, ги заслужава, спорет критиците. И най-важното, той е едва втория български филм заснет без държавни субсидии.
Сюжетът
Както подсказва заглавието, лентата разказва за един ден от живота на Лора - на тридесет и няколко, бизнес дама, необвързана, падаща си по купони и имаща тайфа верни приятели. Денят във фокус обаче е най-странният в нейния живот.
Той започна прозаично - махмурлук след тежка нощ, успиване, закъсняване за работа, изказване на съчувствие на оплелата за пореден път конците приятелка Силвия, скучна делова среща в офиса... Оттук нататък обаче започват да се случват от странни по-странни неща.
Миленита е по-популярна като певица
Нейният приятел Гладкия и праща четири сребърни зарчета, неясен мейл за тяхната история, а като за капак по телефона и обяснява, че е преследван. Оказва се, че към зарчетата има интерес и мистериозен мъж на средна възраст, променен до неузнаваемост с перука и мустаци.
Той тръгва по петите на Гладкия, Лора и Тишо, млад зам.-министър на икономиката, също час от тайфата, които са си разделили заровете. Защо ги преследва, с какво са толкова специални зарчетата, кой от героите каква роля има в тази мистерия, това са въпросите, на които зрителят чака отговорите в следващия час и половина. А мистерията се разкрива пласт по пласт, напрежението расте непрекъснато, а финалът е приятно неочакван.
Екипът
Интересното е, че както в екипа на филма, така и в актьорския състав познатите имена са малко. Да, Миленита (с гражданско име Милена Николова) е популярна, но като певица, тя ще пее и на първия джулайски фест в Созопол. Сценаристът и режисьор Димитър Коцев-Шишо пък е познат като режисьор на телевизионни предавания ("Каналето", "Другата България"), концерти,  музикални клипове и телевизионни реклами.
АктьоритеЧаст от актьорите са познати на по-тесен кръг почитатели предимно на театъра. За Димо Алексиев например, който е в ролята на зам.-министъра на икономиката, тепърва ще се говори, тъй като той взе наградата "Аскеер" за изгряваща звезда за играта си в "Калигула" на Явор Гърдев.
Христо Петков (Гладкия във филма) също идва от театъра и има номинация за "Икар". Познат е и от заглавия като "Ловен парк" и Way Back.
Ива Гочева, играеща Силвето, най-добрата приятелка на Лора, е актриса, но не е популярна у нас, защото е завършила актьорско майсторство в Ню Йорк.
Аматьорите
В "Лора от сутрин до вечер" играят и хора, които нямат нищо общо с киното. Един от най-големите чешити във филма е Джаба - гинеколог, падащ си по купоните, леката дрога и ходенето по барове. Неговият образ е пресъздаден от Георги Петров, популярен повече в социалните мрежи (penguin petrov).
Истинският гинеколог д-р Антонина Ковачева пък е в ролята на любопитната съседка леля Сийка.
Мистериозният куриер, който се появява точно когато има нужда от него, той е пресъздаден от Мартен Роберто - работил като водещ в телевизия ММ, изявява се и като DJ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар