9.06.2011 г.

Партиите печелят от вдигане на минималната заплата, пенсионерите не

Партиите ще спечелят най-много, ако минималната работна заплата бъде увеличена от 1 юли. Над 6.2 млн. лв. повече за партийни субсидии ще трябва да предвиди хазната за догодина, ако заплатата скочи от 240 лв. на 270 лв. Но ако увеличението стане факт в началото на 2012 г., както иска бизнесът, субсидията им на практика ще бъде замразена, тъй като тя се определя по размера й към 30 септември на предходната година. Партиите с над 1% на последните парламентарни избори получават по 5% от минималната работна заплата на спечелен глас. През 2012 г. ГЕРБ би имал право на над 22.6 млн. лв. годишна сума за издръжка, което е с 2.5 млн. лв. повече от сега. Общо издръжката на партиите струва около 50 млн. лв. на година.
Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви твърдо, че от 1 юли минималното заплащане ще се вдигне, тъй като приходите в бюджета вървели добре, макар че това не личи от отчетите на финансите. Фискалният резерв е намалял от 8.29 милиарда през май 2009 година до 4.63 милиарда през април 2011 година, т.е. почти наполовина. Затова се търсят начини за намирането на допълнителни приходи за хазната. Пенсиите пък щели да се вдигнат, но не всичките. Само най-ниските вероятно ще могат да разчитат на минимално увеличение, което ще бъде изядено от повишението на някои такси. Личният лекар ще прибира по 2.70 лв. вместо по 2.40 лв., а денят в болница става от 4.80 - 5.40 лв. Като се имат предвид честите посещения на пенсионерите при докторите и старото решение на ГЕРБ да ги застави и те да плащат тази такса, на практика това ще изяде обещаното от премиера актуализиране на пенсиите. Хората ще плащат от джоба си и по-високи осигуровки. Повишава се също таксата, която се прибира за издръжката на обществените радио и телевизия - с 18 ст. Тя е на база регистриран електромер и се променя от 1.44 лв. на 1.62 лв.
С минималната заплата са обвързани още куп плащания. За добавката на майките на 20 000 деца с увреждания ще трябват 3 млн. лв. повече за второто полугодие. Върху минималната заплата се изчисляват и обезщетения за периоди, които се признават за осигурителен стаж, без да се правят вноски - например разрешеният до месец неплатен отпуск. От нея зависят и заплатите на контролните органи на много институции, като например в комисията по ГМО, в консултативния съвет на Сметната палата и куп чиновници.


Няма коментари:

Публикуване на коментар