1.06.2011 г.

Валутният ни борд щял да падне след влизане в Еврозоната

Най-подходящият вариант за България да излезе от валутния борд е след присъединяването ни към еврозоната. Това обаче може да се случи най-рано след три години. Това стана ясно вчера по време на дискусия, организирана от Института за икономическа политика и фондация "Фридрих Еберт".
Колкото и да е стабилна системата на валутния борд, тя е временна и трябва да се търси изход от нея, обясни Калоян Симеонов от дирекция "Координация на работата по въпросите на ЕС" в МС. На същото мнение е и Юлиян Войнов, експерт от Министерството на финансите. Според него недостатък на валутния борд е неговата процикличност. Настоящата криза в някаква степен се дължи именно на съществуването на валутния борд и ако ние се справяме сравнително добре, това се дължи на правилната фискална политика, водена преди кризата, коментира Войнов. Затова според него единствената перспектива пред България е влизането в еврозоната.
Експертът подчерта още, че ще започнем да правим вноски в Европейския стабилизационен механизъм едва след като приемем еврото. Самата структура представлява спасителен фонд, от който се осигурява финансова помощ на държави, застрашени от фалит, като Гърция, Ирландия и Португалия.
Гаранциите, които би поела България като участник в механизма, са между 2,6 и 4,2 млрд. евро информира в днешния си брой вестник "Монитор".
До реалното им плащане би се стигнало обаче само в случай, че друга държава в рамките на еврозоната започне да се нуждае от спасяване. Според експерта от финансовото министерство размерът на гаранциите, които евентуално ще трябва да поемем, зависи от това дали България ще е първата държава приета в еврозоната след останалите членки, или и други страни от ЕС ще се присъединят. Ако всички страни от ЕС приемат еврото, гаранциите на страната ни ще паднат до 2,6 млрд. евро.
След присъединяването ни към еврозоната България ще трябва да внесе и първоначална вноска от 350 млн. евро, която ще се плаща разсрочено в продължение на 12 години.Експертите у нас обаче са противоречиво настроени по отношение на членството ни в еврозоната. Според икономиста от "Отворено общество" Георги Ангелов България би имала полза да приеме еврото само ако не се налага да плати прекалено голяма цена заспасяването на някоя фалирала държава.
По думите му в момента еврозоната имала интерес да ни приеме, за да участваме в осигуряването на финансова помощ за закъсалите държави. Затова според Ангелов страната ни е в изгодна позиция да договори по-ниска вноска в спасителния фонд. Според Войнов тя ще е 12% от БВП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар