8.06.2011 г.

Нови тролейбуси, електронно разписание и дори трамваи готвят по СЗ-проект

Нови тролейбуси, подменена контактна мрежа, видеонаблюдение на 150 спирки, електронно разписание, десеткилометрови велоалеи, нови тротоари, изграждане на рампи за хора с увреждания, подмяна на хоризонталната маркировка. Всичко това може да стане факт в Стара Загора и то в близките три-четири години. Съвсем реална е идеята заралии да пътуват даже и с трамваи.
Тази нова транспортна визия на Стара Загора е все още на ниво варианти, които са предложени от консултантите „УИГ Интернешънъл" по проекта „Интегриран градски транспорт".
На юнската си сесия общинските заседатели трябва да изберат най-добрия и най-печелившия за старозагорци, коментира за Дарик зам.-кметът Белчо Белчев. „Към момента вариантите са два. Основно ще се дискутира този, в който предлагаме да се закупят не осем, а 14 нови тролейбусни коли.Обмисляме да предложим и трети, който е дългосрочен и включва изграждане на трамвайни линии".
Стойността на програмата е около 35 милиона евро, а за първия етап са осигурени 13,5 милиона евро. Съфинансирането от страна на Общината по проекта е от 5 до 15 %. До края на август консултантите трябва да приключат с изготвянето на работния проект, а от общината трябва да са готови с апликационната форма до ноември. Проектът по Оперативната програма" Регионално развитие" трябва да стартира през 2012 и да приключи за три години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар