9.05.2012 г.

Кои са наследниците на хазарите? – описват в „Тринадесетото племе


Библейските дванадесет племена на Израел произхождат от синовете на Яков - Рувим, Симеон, Юда...
След вековни гонения евреите се разпръсват в Близкия Изток, Средиземноморието и Европа, носейки тази вяра.
През VІІ в. хазарите побеждават българите северно от Кавказ и създават Хазарския каганат.
На върха на могъществото си през VІІІ в. каганатът приема като държавна религия юдаизма. Следва дълъг упадък и три века по-късно хазарската държава вече не съществува.
Хазарите изчезват... но вместо тях се появява многочислени еврейски общности.
Евреите-ашкенази са над 85 % съвременните евреи. Произхождат от Източна Европа - Русия, Украина, Полша и Литва - и се смятат за потомци на евреи, преселили се от долината на Рейн. Но все пак, на Рейн никога не е имало съществен брой евреи, нито пък има исторически сведения за техни преселения на изток.
"Тринадесетото племе" (1976) твърди, че именно хазарите са основният елемент за формирането на източноевропейското, а оттам и на световното еврейство.
В историята участват и старите българи, и други познайници от българската история - византийци, араби, маджари и печенеги, викинги (по-късно руси), кумани...
Произходът на евреите става изненадващо близък.
Авторът на книгата „Тринадесетото племе” Артур Кьостлер  (1905-1983) е по произход унгарски евреин. Учи във Виена, работи като журналист в Палестина, Германия и Франция, пътува по цял свят, включително с дирижабъл до Северния полюс. Като репортер през Гражданската война в Испания е осъден на смърт и освободен след международен натиск, следват френски лагер, служба в Чуждестранния легион, бягство и английски затвор, и отново военна служба. От края на 1940-те години е натурализиран британец. Разностранното му творчество го превръща в един от най-бележитите интелектуалци на Запада. Романът му "Мрак по пладне" (1941) е в класациите за най-добрите книги на ХХ век наред с "1984", "Великият Гетсби", "Повелителят на мухите", "Архипелагът ГУЛАГ"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар