9.06.2011 г.

Що е-правителство – чиновниците да ползват хартия само в тоалетната

В зората на прехода, с Естония сме почти на едно ниво. Днес средната заплата там е над 800 евро, а у нас е 300. Благодарение на дръзки реформи и приемственост между правителствата Естония изпревари по доходи на човек от населението отличници като Полша, Словакия и Унгария, докато лутащата се България си остава в дъното на таблицата. Докато ние дадохме маса пари без реални резултатии, Естония стана синоним на електронно правителство.
Още през 1992 г. Естония (която е в криза) въвежда непозната за Европа система - валутен борд. МВФ и шведски експерти съветват Талин да запази руската рубла, но правителството рискува и заменя рублата с естонска крона, която фиксира към германската марка. Кроната и паричният съвет служат вярно на Естония до 1 януари 2011, когато страната стана част от еврозоната.
Държавната администрация претърпява пълна промяна, защото всеки служител трябва да отговаря на две прости изисквания - да знае английски и да работи с компютър. Така вирусът на съветската бюрокрация бързо и завинаги си отива от Естония. Правителството насочва всички помощи от Запад към изграждане на това и бързо изгражда онова, което България и до днес не може - административен капацитет.
Естонците отказват заеми от МВФ и Световната банка. Премахват търговските бариери - страната става безмитна и безакцизна зона. Безумният според мнозина ход се оказва допинг за бизнеса и убиец на контрабандата и сивата икономика - като не дължиш акцизи и мита, няма какво да криеш и няма как да конкурираш нечестно съвестния данъкоплатец. Е, когато през 2004 г. влиза в ЕС, Естония започва да следва акцизната политика на съюза. Но пък запазва традицията си да не събира данък за печалбата, която фирмите реинвестират. Приватизацията се извършва по естонски бързо и решително - без гръмки корупционни скандали. "Диригент" на процеса е Ян Маницки, мениджър на легендарната група АББА.
Плоският данък, който в България познаваме отскоро, в Естония работи от 1994 г., когато ставката за доходите на граждани и фирми става 26% (днес е 21%).


С девиза "Прави повече с по-малко" държавата започва да развива електронни услуги, засягащи всекидневния живот

Наскоро стана ясно, че България вече е похарчила огромни суми (някои общини като Стара Загора също) за електронно правителство, а е-услугите се броят на пръстите на ръцете. В Естония за двойно по-малко пари имат над 700 е-услуги.
Днешните естонци могат онлайн да кандидатстват за детски помощи, за работа или за пенсия. Сред последните разработвани е-услуги са вписването в брачния регистър и регистрирането на развод по интернет. Държавните институции си обменят служебно информация и не тормозят гражданите за справки и удостоверения. Благодарение на модерните технологии броят на полицаите е намален наполовина спрямо средата на 90-те години, а доверието към тях е скочило двойно до 90%.
Дигиталната революция започва през 1996-1997 г. с програмата "Тигров скок",
която обзавежда училищата с компютри и посвещава ученици и учители в тайните на интернет. Следващата програма е "Виж света" - също безплатни курсове по компютри и интернет за цялата страна. Идеята е и бабите в най-затънтените селца да се научат как да отварят мейл и как да проверяват по електронен път пристигнала ли е пенсията в банковата им сметка. Трите мобилни мрежи напълно покриват територията на страната, като предлагат и интернет. Навсякъде има публични точки за безжичен интернет, повечето безплатни. В Естония изразът "отивам до банката" е на изчезване, защото виртуалните офиси все повече изместват традиционните. 98% от трансакциите минават през интернет.
Личните карти на естонците приличат на нашите. Но само на пръв поглед. Те са далеч по-умни от българските - имат безценен чип, който ги превръща в универсален ключ за всякакви е-порти и е-услуги.

Естонската лична карта е 3 в 1

 - документ за самоличност, ключ към базите данни и електронен подпис. Тя се използва за плащане на сметки и данъци, заменя шофьорската и здравната книжка, служи за онлайн банкиране и дори за електронно гласуване през интернет. Макар че е толкова полезна и "смарт", естонската лична карта струва само 25 евро и се подменя на 5 години. У нас е-услугите се броят на пръсти и за повечето човек трябва си купи електронен подпис - комплектът удостоверение, смарт карта и четец за нея струва 60-70 лв. При това е-подписът е валиден само за 1 година и после трябва да се подновява срещу годишна такса.
Първата е-лична карта е издадена още през 2002 г. През 2006 г. над 1.1 милион естонци имат личен документ с чип. Достъпът до данни и ползването на електронния подпис са валидни само с въвеждане на пин кодове. Без кодовете картата и чипът са безполезни и това е най-сигурната защита срещу кражби.
В царството на е-чиновника
Чрез единния държавен портал http://www.ееsti.ee и с личната си карта естонците могат да влязат във всеки публичен е-регистър, да подават и да получават документи онлайн. Техният Търговски регистър работи безотказно - за разлика от българския, който все се задръства. Фирмите предпочитат електронната регистрация, като цялата процедура отнема броени минути.

Рекордът за вписване на компания е 18 минути

Системата разпознава и личните карти на гражданите на Финландия, Белгия, Португалия и Финландия, които могат от вкъщи да си регистрират естонско АД или ООД.
Естонците не се потят над данъчни декларации - тяхната НАП сама попълва данните, които работодателите са изпращали. Това е и най-популярната е-услуга - над 92% от естонците са декларирали доходите си за 2010 г. по интернет. Човек влиза в мрежата на данъчните - през държавния портал или през виртуален банков офис - с електронната си лична карта, сверява, ако има нещо за допълване, го добавя и натиска бутона "изпрати". Няма служебни бележки, разпечатване на декларации, висене по гишета. При това електронният бирник няма работен ден, обедни почивки и уикенди - работи по 24 часа на ден.
В Естония също като у нас има данъчен реверанс за част от лихвите по жилищни кредити, само че сумата се връща на данъкоплатеца в рамките на 2 дни от подаването на декларацията. Част от инвестициите на родителите в чуждоезиковото обучение на децата също се признават за разход и намаляват данъка.
През правителствения портал всеки може да си запази час за преглед или да "разлисти" здравното си е-досие. Лекарите виждат "картона" на пациента на монитора си - епикризи, кръвни изследвания, рентгенови снимки, кардиограми - всичко се намира в интернет. И рецептите в Естония са дигитални, не хартиени. Пациентът отива в аптеката, аптекарят отваря "файла", вижда какви лекарства е предписал докторът.
Родителите записват децата в избраното училище онлайн и от персоналния си компютър следят как се представя ученикът - какви домашни има, какви предмети са в програмата за деня. Учителите пишат оценки и забележки в електронни дневници и дори качват плановете за уроците си в интернет. Учениците си готвят уроците и домашните в интернет и за ужас на калпазаните лошите оценки не могат да бъдат скрити - родителите виждат всичко в мрежата.
В Естония май само туристите още купуват хартиени билети. Повечето местни хора си плащат правото на пътуване онлайн, а контрольорите проверяват със специални устройства редовен ли е пасажерът.
Естонците често се шегуват, че тяхното правителство ползва хартия само в... тоалетната. Министрите се готвят и провеждат своите заседания в мрежата. И на тях, и на чиновниците не им се налага да разнасят листове и папки, защото всички документи, доклади, справки и забележки се създават, коментират, променят и подписват онлайн.
Патрулните полицейските коли си имат компютри, интернет и достъп до служебните регистри. Номерът на колата и на личната карта на водача са достатъчни на "катаджията" да провери платени ли са автозастраховките, за какво е глобяван водачът, какви нарушения има. Естонските полицаи имат онлайн достъп до Шенгенската информационна система и във всеки момент могат да проверяват дали една кола е крадена и дали не са спрели издирван престъпник.
Някои са недоволни, че държавата знае всичко за всеки. Но пък всеки гражданин може да види кой и кога е влизал в неговото е-досие и ако има съмнения, да се оплаче на Агенцията за защита на личните данни.
Ако в България действаше естонската система, бързо и лесно щеше да се разбере кой е откраднал СРС-та и кой търгува с държавни тайни.
X-Road - невидимото кръстовище
Бащите на дигиталната революция в Естония от самото начало си поставят за цел да избегнат създаването на единна информационна мрежа мастодонт. Така се ражда X-Road - кръстовището, от което се стига до масивите на различните институции. X-Road просто създава при поискване временни връзки към бази данни, като позволява те да работят независимо една от друга и да си общуват безпроблемно. Така е-правителството не е зависимо от един стопанин на мрежата - всяко ведомство си избира подходящия за себе си софтуер и компания за поддръжка и развитие, но ползват една платформа.
И въпреки че са толкова напред, естонците не се уморяват да търсят нови е-решения. Те вече се замислят струва ли си хладилникът да бъде снабден с устройство, което да праща SMS, ако срокът на годност на някой от продуктите е изтекъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар