13.06.2011 г.

Преиздават "С Яна около света" – 30 години по-късно

Преди трийсет години Юлия Гурковска (тогава Папазова) и Дончо Папазов, заедно с малката Яна, обиколиха света с яхтата „Тивия“ за 777 дни.
Тогава те написват „С Яна около света“ – третата книга за морските им пътешествия след „С Джу през Атлантика“ и „С Джу през Пасифика“.
Това второ издание е посветено на годишнината от приключението, в което двама (трима!) дръзки българи се впуснаха с вяра в мечтата и в успеха си.
И на паметта на Юлия Гурковска – Джу.
„Тази книга разказва за околосветското ни плаване с Яна, тогава на шест години.
Точно от тази възраст съм мечтал за море и приключения. От дете разлиствам карти и въртя глобуси. Дори в годините на развит социализъм и железни завеси намирах път към морето“ - спомня си Дончо Папазов.
Заедно със спътничките си, той прекосява море с рибарска лодка, два океана с корабна спасителна лодка и обикаля света с яхта, а накрая преминава и „невъзможния път“ през нос Хорн.
„Повярвахме на себе си и на мечтите си. И те не изгърмяха като спукан балон.
Ако и ти, читателю, като прочетеш за морските ни приключения, се размечтаеш за нещо щуро и ако си твърдо решен да го направиш, вероятно ще успееш. И ще напишеш по-интересна книга“ - завършва авторът.
Дончо Папазов е мореплавател. Двайсет години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, автор и продуцент на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания.
Депутат във 36-то Народно събрание, главен продуцент и главен редактор в БНТ, експерт в СЕМ.
Ръководител е на програмата „Планктон”. Тя продължава 12 години и включва изследователски експедиции, сред които прекосяването на Черно море (1972), Атлантическия океан (1974) и Тихия океан (1976) заедно с Юлия Гурковска на корабна спасителна лодка с платно.
През 1988 г. на борда на яхтата „Тивия“ Дончо обикаля света сам по „невъзможния път”, винаги на юг от „ревящите четирийсет градуса”, за 164 дни.
Преминава през нос Хорн и става първият самотен мореплавател, обиколил света по този маршрут в разгара на южната зима, без спиране.


Няма коментари:

Публикуване на коментар