28.06.2011 г.

Героично за времето без герои

Темата по журналистика бе: „Герои на нашето време”. Тя е на пръв поглед лесна, но всъщност е доста сложна. Какво могат да напишат кандидат-студентите за героизма в днешните безславни времена.
Повечето си признаха, че са писали за обикновените хора – тези които спасяваха пострадалите на магистрала „Тракия”, тези които успяват да живеят с най-ниските доходи в Европа, дори авторът или авторите на артакцията с паметника на Съветската армия. Но героизмът и ежедневието са взаимно изключващи понятия – проза, а героичното е поезия!
Може пък известните хора да са героите на нашето време. Примерно артистите от множащите се сериали с марка BG, певците, музикантите, спортистите. Да, ама не!
Дори телевизията със своята мощ не може да направи истински звезди от замесените в множество клюки, скандали, реални или не, хора на изкуството. Телевизията ти дава слава и после, пак тя, ти я отнема.
В миналото герои най-често са били военните и полицаите – защитаващи родината и обикновените граждани. Но днес полицията прави показни акции, а гражданите в мнозинството си са се сблъсквали с нейното безсилие – да им помогне в труден момент. Малка част от военните ни пък гонят международните терористи в мироопазващи коалиции далеч от родината, докато у нас почти целия военен бюджет отива за заплати и издръжка без да има пари за истинска военна подготовка, самолетите ни не могат да летят по чисто технически причини, а единствената ни фрегата „Дръзки” за около месец свърши парите и се завърна безславно у нас. Значи и тук герои няма!
Политиците ни автоматически отпадат в търсенето на герои, въпреки че в собствените си очи те се виждат такива. Героят трябва да държи на думата си, а те всичките (да прощава премиерът) едно говорят сутрин, друго на обед, трето вечер, а правят съвсем четвърто и пето.
Къндидат-журналистите пък от морално естество не могат да се спрат на една група, която силно се доближава до героичното. Това са хората от „подземния свят” – голяма част наистина паднаха в борбата и вече са под земята. Илия Павлов, братя Илиеви, Мечката, Крушата, Доктора, Каратиста, Сумиста и хилядите знайни и незнайни са, може би, наистина строителите на нова България. Как обаче да напишеш техните имена и славни дела на изпит, на който очакваш да бъдеш оценен?
И тогава остават ни само тези герои, които препоръчва телевизията и които наскоро измиха от паметника на Съветската армия – Капитан Планета, Супермен, Дядо Коледа и другите герои, за които никой не е казал, няма и не може да каже нито една лоша дума... Те ще останат неопетнени и завинаги в сърцата на хората, още повече че от най-ранна възраст телевизията е възпитала такива топли чувства към тях...  

Няма коментари:

Публикуване на коментар