13.06.2011 г.

Български хор партнира на фадозвездата Замбужо

Световноизвестният хор “Български гласове - Ангелите” с диригент доц. Георги Петков ще участва в концерта на португалския певец Антонио Замбужо в София.
На 19 юни в столичната зала “България” от 19:30 ще се срещнат две култури - португалската и българската в специалната изява на талантливия португалски изпълнител Антонио Замбужо.
Съпроводен от музикантите Бернардо Куото - португалска китара, Жоао Баптиста да Луз Монтейро - кавакиньо и Рикардо Круз - контрабас, Антонио Замбужо ще ни отведе на романтично-меланхолично пътешествие с новия си албум Guia.
Специалната изненада, подготвена от артиста, е появата на сцена на българския хор “Български гласове - Ангелите” с диригент доц. Георги Петков, с които заедно ще изпълнят мелодията Chamateia от предходния проект на певеца Outro Sentido.
Песента, която Антонио Замбужо ще изпълни съвместно със световноизвестния хор, е акапела в стил уърлд мюзик и е авторски аранжимент на Георги Петков.
Записана е в Португалия по покана на Антонио през 2008 г. и е включена в най-успешния му албум.
През 2009г. певецът я представя пред публика заедно с „Български гласове - Ангелите” в съвместни концерти на Азорските острови и Португалия. В град Бежа песента предизвиква истински фурор и е изпълнена на бис.
Красивите мелодии, чувствени интерпретации и топъл глас на Антонио Замбужо го нареждат сред авангарда на съвременните фадо изпълнители - с оригинална нова поезия и отличаващи се аранжименти.
Той притежава уникален глас и стил и днес е най-известният млад португалски певец.
Освен че има музикално образование - учил е класическа китара и кларинет, той расте с музиката на своя роден край Алентежо - с типичното за този район на Южна Португали мъжко хорово пеене и влиянията, които то е придобило от съседна Северна Африка.
Като се прибави към това и неутолимата му страст към джаза и бразилската музика, готовността му да експериментира при избора на инструментация, да прави неочаквани колаборации с артисти като българския хор “Български гласове - Ангелите”, както и с водещи бразилски и португалски певци, говорим за един артист, който разширява неимоверно хоризонта на традиционното фадо, като същевременно остава верен на корените.
Женският хор „Български гласове - Ангелите” е сред най-популярните български хорове зад граница. Стотици са изнесените самостоятелни концерти в едни от най-престижните концертни зали и катедрали по целия свят, както и моногобройни изяви в медиите: CNN, RAI, RTP, CBS, ZDF, ORF и много други. На световния музикален пазар има 10 диска и дивидита на хора.
„Български гласове – Ангелите” с диригент Г. Петков са учасвали в десетки международни проекти по покана на световноизвестни музиканти като: Адриано Челентано, Боби Макферин, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Чифтейнс, Михаил Алперин и Московско арт-трио, Хун-Хур-Ту от Република Тува, Окай Темиз, Сезен Аксу и Бурхан Оджал от Турция, Фанфарe Чокарлия от Румъния, Мария Фарадури и Савина Янату от Гърция.



Няма коментари:

Публикуване на коментар