31.05.2011 г.

Колекцията на Мурло гостува в столицата с картини на Пикасо, Шагал, Леже...

Най-голямата частна колекция от графични произведения в света пристига в България. Заедно с нея тук ще е и Ерик Мурло – собственик на известното френско ателие за графично изкуство „Мурло“.
Гостът е и наследник на внушителна колекция от над 500 000 оригинални графики на най-великите модернисти от 20 век.
Изложбата е кръстена „Свидетели на своето време“. Може да бъде видяна в Галерията за модерно изкуство.
Там от 2 до 30 юни ще бъде подредена незабравимата експозиция от 50 редки творби на Пабло Пикасо, Хуан Миро, Фернан Леже, Марк Шагал, Раул Дюфи и др.
Селекцията от произведения представя за първи път в България подобна колекция от оригинално графично изкуство на големите майстори на XX в., белязана от високото качество и традиция на френското литографско ателие "Фернан Мурло" от 1852 г.
За краткия си престой у нас Ерик Мурло ще изнесе и лекция пред студенти от Национална художествена академия на тема “Графичното изкуство на модерните майстори и история на ателие „Мурло“. Всеки, който иска да се докосне до живата история на това изкуство, може да чуе  лекцията на Мурло.
Тя ще се състои на 1 юни от 10,00 ч. в ателие 7 на Националната художествена академия.
В продължение на десетилетия архивът на ателие „Мурло“ се обогатява с ценни графични произведения с висока художествена и колекционерска стойност.
Мястото им в историята на изкуството е добре установена и документирана. Днес те могат да бъдат видени в много музейни колекции, още едно свидетелство за високото майсторство и автентичност на произведенията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар