25.05.2011 г.

Еврокомисията обмисля квоти за жени на ръководни длъжности

Само 10% от членовете на управителните съвети на 10-те водещи компании в ЕС са жени. В същото време през 2008 година 60% от завършилите висше образование в Европа са дами. Евродепутатката Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (ЕНП, Гърция) иска по-балансирано представителство на половете по високите управленски позиции. Предложението е за задължителни квоти за дамите, което да гарантира на подготвените достъп до ръководни постове. Вотът в Комисията по права на жените е на 25 май, а в пленума - през юли.
Въпреки различията между страните членки на ЕС, статистиката показва, че жените са слабо представени на управленско ниво в рамките на бизнеса. С половин процент на година се увеличава в момента делът на дамите в управителните съвети. Още петдесет години ще трябва да минат преди дамите да представляват 40 на сто от състава на управителните съвети.  
Някои държави членки вече приеха съответното законодателство, за да гарантират дамско присъствие  в управителните съвети на компаниите: Франция и Испания си поставиха като цел постигането на 40 % дял на жените до 2015 година.
Проектодокладът на Rodi Kratsa-Tsagaropoulou  призовава за оптимално използване на жените като човешки ресурси на всички нива в предприятията и приканва Комисията да изготви пътна карта за определянето на конкретни, измерими, целесъобразни и реалистични цели с фиксиран график за постигане на балансирано представителство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар