30.05.2011 г.

Днес е изпита по математика за седмокласниците

Днес в 8.10 часа в Министерството на образованието, младежта и науката беше изтеглен вариант 2 за външното оценяване по математика след седми клас и за кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки.
Изпитът започна в 9.00 часа.
За втора година изпитите по български език и литература (БЕЛ) и по математика след седми клас са в два модула.
Първият модул за националното външно оценяване по математика ще съдържа 25 задачи, които са структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен.
Времето за този модул е 60 минути, а максималният брой точки за него е 65.
Вторият модул от изпита по математика ще включва пет задачи с отворен отговор. От тях три задачи ще са с кратък отговор, като от учениците ще се изисква да напишат кратък числов, символен или словесен отговор, без да привеждат своето решение.
Другите две задачи ще са с разширен отговор - учениците трябва да опишат и аргументират изпълнението на определена дидактическа задача с аналитико-синтетичен характер.
Този модул ще продължи 90 минути, а максималният брой точки за него е 35.
Общият брой точки от двата модула от изпита по математика е 100.
Оценката от приемния изпит по математика се формира въз основа на резултатите от двата модула, взети заедно.
Изпитът по български език и литература след седми клас се състоя на 27 май. До 10 юни трябва да бъдат обявени резултатите от изпитите по БЕЛ и по математика.
Седмокласниците в страната са 58 909, а броят на местата за прием след седми клас в държавните, общинските, частните и в училищата по изкуствата е 39 559.
Задачите и в двата модула от изпита по математика след седми клас за външното оценяване и за кандидатстване в гимназиите са от учебно-изпитната програма, която е обявена още от миналата година и промени в нея няма, коментира зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.
По думите й учениците би трябвало да се справят без допълнителни занимания и частни уроци.
Единният изпит, обединяващ външното оценяване и кандидатстването в гимназиите, се провежда вече за втора година и е доста успешен, защото не натоварва учениците с допълнителни изпити, коментира заместник-министър Дамянова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар