26.05.2011 г.

„Подслон” взе приза на Българската филмова академия

"Подслон" на режисьора Драгомир Шолев (който взе и приза на тазгодишния София Филм Фест) взе наградата за най-добър игрален филм на Българската филмова академия 2010. Церемонията по връчването на вторите годишни награди на Българската филмова академия за 2010 г. беше тази вечер в зала "Люмиер". Шолев получи наградата и за режисьор на игрален филм.
За режисьорски дебют в игралното кино наградата взе Цветодар Марков за "Лов на дребни хищници". Същата награда в докуманталното кино си поделиха Йордан Тодоров за "Бетонни фараони" заедно с Мария Верина за "Късен дом". Анимационното кино остана без награда за режисьорски дебют поради липсата на такъв филм през 2010 г.
 В категориите документален и анимационен филм спечелиха съответно "Кметът" на режисьорите Адела Пеева и Антоний Дончев и "Дорога" на Сотир Гелев и Алекс Дилипов, като последните бяха отличени и в категорията за режисьор на анимационен филм.
Наградата за главна мъжка роля спечели Мариан Вълев за "Лов на дребни хищници", а за главна женска - Светлана Янчева в "Светото семейство".
"TILT" получи награда за оператор на игрален филм в лицето на Рали Ралчев, поддържаща мъжка роля за Ованес Торосян и за филмова сценография на Ванина Гелева за работата й в "TILT" и "Подслон".
Яна Титова бе отличена за поддържаща женска роля както в "Лов на дребни хищници", така и в "Стпъки в пясъка".
Наградата за цялостно творчество получи кинодраматургът Георги Мишев.
Тази година за първи път Българската филмова академия включва цялата кинематографична общност: Съюза на българските дейци, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на българските оператори, Сдружението на филмовите и телевизионните режисьори, Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи, Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков", Асоциацията на филмовите продуценти, Асоциацията на българските независими продуценти, Асоциация на българските филмови продуценти и Асоциация "Академика 21".
В надпреварата за наградите тази година се състезаваха общо 16 игрални, 30 документални и 7 анимационни филма, показвани пред публика през 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар