5.05.2011 г.

Парамедици да заместят лекарите в линейките планират в МЗ

България ще смени системата си на спешна помощ - парамедици, а не лекари ще работят в голямата част от линейките. Те ще се появят след 3 години, ще получават поне 720 лв. заплата, а екипите ще се отзовават за максимум 20 минути. Това предвижда концепцията на здравното министерство за развитието на спешната помощ у нас. Съмнително е обаче колко бързо ще стане това и откъде ще се намерят средства.
В бъдеще у нас трябва да има 3 вида екипи на "Бърза помощ".
Единият ще е реанимационен, с лекар и парамедик. Той ще поема случаи, в които трябва да се извършат реанимационни действия на място, тъй като без тях пациентът не може да бъде транспортиран до болница, обясни здравният министър Стефан Константинов.
В другия вид екип ще има само парамедици, които ще оказват първа помощ. "При повечето спешни състояния трябва просто да се следват точно описани алгоритми, които не са много, и с това могат да се справят парамедици. Те няма да поставят диагнози и да лекуват, но могат да осигуряват достъп до въздух, дефибрилации, поставяне на венозен източник. Те са нужни при случаи, при които трябва бърза реакция и моментално транспортиране на пациента в болница", поясни министърът. Третият вид линейки ще са само транспортни и ще превозват хора, които нямат нужда от спешна помощ.
Промяната се налага заради липсата на кадри в системата. Освен че няма достатъчно лекари, в момента 38% от работещите в спешните центрове са фелдшери. Тази специалност обаче не се учи у нас от 10 г. и след още толкова "Бърза помощ" няма да разполага и с тези кадри. Предвижда се парамедиците да се обучават на две нива. Първото ще се учи година и хора с такава специалност ще стават шофьори на линейки, които оказват и първа помощ. Второто ще се учи 2 години и ще предоставя по-висока компетентност. Според Константинов е достатъчна една година да се подготвят нормативните промени, да се напишат учебни програми и да се акредитират университети по тази специалност. Първите парамедици ще могат да влязат в системата след 3 г., изчисли министърът. Според образователни експерти обаче само легализирането на обучението в новата професия ще отнеме 2 г.
Концепцията предвижда стартовата заплата на парамедиците да е поне 3 минимални заплати, или 720 лв., което се очаква да стимулира интерес към професията. Лекарите в "Бърза помощ" пък трябва да получават поне колкото медиците от доболничната помощ. За целта са нужни 60 млн. лв. повече, при положение че в момента за спешна помощ се дават 81 млн. лв. Министърът призна, че не се знае дали ще има пари за подобни разходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар