3.05.2011 г.

Старозагорският музей тече, строителите отлагат гарантираните ремонти

По повод появилите се строителни недостатъци в гаранционния срок на обект „Регионален исторически музей – Стара Загора“, стана практика да си пишем писма, да правим протоколи и съвещания с фирмата изпълнител, с проектантите, със строителния надзор и с възложителя, но за съжаление почти не стигаме до консенсус – това обяви публично инж. Митьо Славов, директор на Дирекция „Строителство и инвестиции“ в община Стара Загора Администрацията непрекъснато спори с изпълнителя „Пи Ес Ай“, следващото съвещание е обявено на 12 май т.г. в музея. Въпросът е обществен и затова от общината канят всички медии, за да се разбере истината и да се сложи точка на това взаимно прехвърляне на вини. И ако не материални, поне морални санкции да понесат виновните.
„Пи Ес Ай“ не желаели да си оправи в гаранционния срок определени видове работи и търсили всякакви други причини. Оказва се, че досега са написани 16 писма до „Пи Ес Ай“. Има и три протокола. Говори се по принцип кое как трябва да се направи, но ситуацията си остава същата. Съвещание, на което се поставиха срокове и отговорници не постигнало необходимия ефект – така се  губи си време и само се прехвърля вината за сегашната ситуация.
Директорката на Регионалния исторически музей доц. д-р Светла Димитрова съобщи, че е бомбардирала общинската администрация с писма за проблеми по сградата, които все повече се задълбочават. „Откакто сме влезли в сградата, непрекъснато ни сюрпризират проблеми в резултат на недобре свършена работа от строителите. И на западната, и на източната фасада има отлепени плочи, които са опасни за живота и здравето на минувачите или посетителите. Реална е опасността те да паднат върху стъклата и да ги счупят и не ми се мисли как ще се възстановяват след това“, жалва се Димитрова. Директорката на музея е показала и избилата влага и мухъл на западната стена в античната улица, течовете в канцеларии, библиотеката и лекционната зала, надигнатите плочи на четвърто експозиционно ниво.
Според нея изключително сложна е и ситуацията с климатиците. През зимата те не топлят, а обледеняват. Явно е допусната техническа грешка при монтажа. В резултат на това на античната улица температурата е максимум 11 градуса, а на първо експозиционно ниво – до 12-13, при изискуема температура 18-20 градуса. „На целия студ, който берем, при безкрайно малкия ни бюджет и всички „напъни“ да вържем двата края, се налага да плащаме месечно по 6000-7000 лева за ток, което просто ни връзва ръцете за всякакви други дейности, свързани с пряката ни работа“, допълни Димитрова. Миналата година сградата на Регионалния исторически музей беше обявена за Сграда на годината. А сега синдромът на недобре свършената работа мъчи и тази емблематична за Стара Загора и областта сграда. Същата беше и си остана и ситуацията след ремонта на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар