16.05.2011 г.

„Омега” пя в НДК на тъмно

Близо 4000 фенове на популярната унгарска група напуснаха концерта им след четвъртата песен на легендарните за три поколения музиканти в събота вечерта в зала 1 на НДК и освиркаха бурно премиера Бойко Борисов.
Омега в младоста си нямаха подобни проблеми
Проблемите с озвучаването станали ясни на техниците четири часа преди концерта, а на музикантите - по време на репетицията. Нетърпеливите зрители били допуснати в залата едва в 20:00 - час, в който бе обявено началото на изявата на групата. Френетичните фенове търпеливо изчакаха пред НДК. Някои от тях бяха дошли с грамофонни плочи и препасани ленти през челата си с надписа Omega, в очакване на нещо голямо от първата световноизвестна група от бившия соцлагер. Мнозина от тях са били и сред зрителите на паметната им изява в София през 1980 година. Десетки бяха и унгарците, дошли специално за този концерт.
Посланикът на Унгария в София Юдит Ланг представи легендарния състав и участието му в Седмицата на унгарската култура в XVI Салон на изкуствата в НДК.
Унгарските легенди се проявиха като истински професионалисти и започнаха концерта си под френетичните възгласи на препълнената зала. Само след три песни - "Радецки марш", прелял сред пушеци и дим, в "Петролна лампа" от 1969 г. и Addig elj, токът спря. След около половин час "Омега" изпяха и четвъртия си хит Tizezer lepes, след което концертът отново беше прекъснат за около час. Появи се един от организаторите, който твърде оптимистично заяви, че четири часа са се борили с проблема с озвучаването, и ако трябва, ще се борят още четири часа, но ще го отстранят. Макар да не даваха изява на нервността си, от нещо, което никога не им се е случвало през близо 50-годишната им кариера, която ще отбележат догодина, унгарските рокаджии изпяха още една песен и прекъснаха отново концерта си.
Тогава голяма част от публиката, изнервена до краен предел, напусна залата. Унгарските рок динозаври, от които Янош Кобор е на 68 години, проявиха завидно търпение и след сякаш безкрайно прекъсване продължиха концерта си с Elefant, Babylon, Nem tudom a neved, Gammapolis 1 и др. След Metamorfozis II и космическото Finale истинският финал бе за Gyongyhaju lany ( "Момичето с перлените коси"). Хитът те изпяха пруд едвя около 1000 от останалите фенове на сцената. Когато обявиха, че поднасят цветя от името на премиера Бойко Борисов, публиката бурно и продължително го освирка.
Група "Омега" има 16 издадени албума, гастролирала е почти по цял свят, но не е имала провален по толкова нелеп начин концерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар