4.05.2011 г.

Антонио Замбужо ще радва българските любители на фадо

Още един концерт за любителите на фадото предстои на 19 юни.
От 19.30 часа на сцената на зала България ще излезе Антонио Замбужо.
“...когато слушаш Замбужо има нещо по-дълбоко, нещо, което не се улавя на пръв поглед. Той е млад фадо изпълнител, който макар и обърнат към традицията, ни кара да се замислим за Жоао Жилберто и за всичко онова, което идва в бразилската музика с него.”, споделя за него великия бразилски певец Каетано Велозо.
Антонио Замбужо се ражда в Бежа през септември 1975 г. и разбира се, израства сред песните на този край на Португалия.
Първоначално той започва да свири на кларинет в местната консерватория “Байшо Алентежо”, но тъй като винаги е изпитвал любов към фадото и прочувствените песни на Амалия Родригеш, Мария Тереза де Нороня и Алфредо Марсенейро, се насочва именно към тази музика.
След като печели фадо конкурс, заминава за Лисабон. Там бива забелязан от знаменития китарист Марио Пачеко. Така Антонио Замбужо започва да пее в известния в квартала Алфама “Клуб до фадо”.
Много скоро след това той е избран от режисьора Фелипе ла Ферия за ролята на първия съпруг на Амалия Родригеш в едноимения мюзикъл, посветен на живота й.
Последвалите турнета с трупата дават безценен опит на младия Антонио, чиято роля го превръща в любимец на публиката.
През 2002 г. и 2004 г. Антонио Замбужо записва първите си два диска "O mesmo fado" и “Por meu cante”, в които представя древни песни от своя роден край Алентежо, като ги съчетава с новите тенденции във фадото.
Той е автор на много от песните в албумите си, а известните музиканти Паоло Парейра - португалска китара и Рикардо Круз - контрабас му акомпанират в това пътешествие.
След множество концертни изяви и турнета из цяла Европа, Антонио записва и най-високо оценената си работа - албумът "Outro Sentido", в който специално участие има бългалския хор “Ангелите”.
С този албум певецът заявява своето специално присъствие в света на фадото. Антонио пее фадо с невероятен финес, бразилски повей и с дълбочината на канте алентежано.
Това е неговият начин и той така различен от познатите ни фадо гласове и така красив. Не случайно бразилският славей Каетано Велозо казва за него ”.. искам да го слушам още и още...гласът му ме омагьосва и ме кара да плача.”
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар