10.05.2011 г.

19 филма в надпревара за “Златната палма” на кинофеста в Кан

Утре започва 64-тият международен кинофестивал в Кан - най-голямото филмово събитие в света. Тогава ще бъде показано смятаното за загубено цветно копие на филма "Пътуване до Луната" (1902 г.) на пионера на френското кино Жорж Мелиес (1861-1938). То бе възкресено в Холивуд, след като в началото на 90-те години е било донесено анонимно във филмотеката на Барселона. Никой не е видял досега и филма на откриването - романтичната комедия на Уди Алън "Полунощ в Париж" с участието на първата дама на Франция Карла Бруни-Саркози.
За Голямата награда "Златна палма" ще се състезават 19 филма на режисьори като Педро Алмодовар, Терънс Малик, Аки Каурисмаки, Ларс фон Трир, Нани Морети, братята Дарден. "Бобърът" на Джоди Фостър с Мел Гибсън, The Artist на Мишел Азанавичус, "Карибски пирати: В непознати води" на Роб Маршал с Джони Деп, Пенелопе Круз и Джефри Ръш, "Завоеванието" - френски филм за политическия триумф на Никола Саркози и раздялата с жена му Сесилия през 2007 г., ще бъдат показани извън конкурсите.
Бернардо Бертолучи ще получи почетната "Златна палма" за цялостно творчество. 71-годишният режисьор не е награждаван никога в Кан. На 17 май специално ще бъде почетена 78-годишната непомръкваща звезда на френското кино Жан-Пол Белмондо.
Две копродукции - новият филм на Камен Калев "Островът" и "Аве" на живеещия в САЩ Константин Божанов - ще бъдат показани в престижните паралелни секции "Петнайсетдневка на режисьорите" и "Седмица на критиката".

Няма коментари:

Публикуване на коментар