4.05.2011 г.

Изборът на нови изтребители на БА ще е политическо

Военният министър Аню Ангелов за пореден път даде знак, че бъдещите изтребители на армията няма да се избират по качество и цена. По думите му изборът ще бъде предмет на политическо решение по-скоро, отколкото на конкурс.
Тази есен ще бъде подготвен инвестиционен проект "нов тип многоцелеви изтребител", който ще бъде предложен за одобрение на Народното събрание. По закон военни проекти на стойност над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрявани от парламента.
Министерството на отбраната вече изпрати запитване за информация към САЩ, Франция, Германия, Швеция и Италия. Става въпрос за щатските F-18, F-16 блок 50/52 и употребявани F-16 блок 25; за "СААБ" с JAS 39 Gripen C/D; за "Еврофайтър" с EF2000 Typhoon и за "Дасо авиейшън" с Rafale.
МО пита за 8 изтребителя - нови или втора ръка. Към момента идеята е да се сключи рамково споразумение, като така ще се осигури възможност за поръчката на още изтребители. Според различни експертни оценки поръчката може да надхвърли 1 млрд. лв. Военният министър обаче смята, че ще може да уреди покупка за около 400 млн. лева. След промените Българската армия разполага с две ескадрили остарели съветски самолети на конструктурските бюра „Сухой” и Микоян-Гуревич. Поради несъвместимост с натовските стандарти е невъзможно тяхното участие в съвместни мисии на алианса. По същата причина преди повече от 60 години българските „юнкерси” участвали само в първата фаза на войната на българите срещу Германия. В Унгария родната авиация била „забранена” за да не бъде объркана от съветските летци и да стане жертва на приятелски огън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар