26.05.2011 г.

Днес решават за пределните цени на такситата в Стара Загора

Максималната цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег на територията на община Стара Загора да бъде 1,20 лева. Това предложение ще бъде подложено на гласуване в Общинския съвет на заседанието на 26 май. Според направените разчети от експертите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, цената за иден километър пробег не трябва да надхвърля 1,35 лева.
В нея се включват разходите за нов автомобил – лизингови вноски на година, маркирането му поставянето на таксиметров апарат, регистрацията му в метрологичния контрол, поставянето на GPS. Към тях са добавени и другите административни разходи, като технически преглед, разрешение, изпити на водача, регистрация в сектор Пътна полиция, застраховки, месечна такса за радиостанция и пътна книжка, както и данакът за превозното средство. Направените изчисления са на база на брутна заплата за водача на такси 1 000 лв., среднодневен пробег – 200 км, като горивото залегнало в калкулацията е бензин.
Изчислена е и цена от 1,89 лв./км при 40 % празен пробег, като в приходната част не са отчетени първоначалната такса и такса престой.
В Стара Загора бяха проведени срещи с управителите на големите таксиметрови фирми, работещи на територията на общината. Те се обединяват около пределна тарифа за Община Стара Загора, в размер на 1,20 лв. на километър пробег, съобщават от Общински съвет.



Няма коментари:

Публикуване на коментар