25.05.2011 г.

Сръбският патриарх укори сърбите, че са забравили кирилските букви

У нас нямаме последователи на Паисий

Главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней на 24 май разкритикува сърбите, че почти са забравили кирилицата, предаде БНР. На конференция, посветена на информационното общество и кирилицата, той изрази несъгласие с факта, че надписите в повечето сръбски градове са на латиница, а не на кирилица. От 2006 г. Сърбия прие текст в конституцията си, с който обяви кирилицата за официална азбука. В бивша Югославия латиница и кирилица се ползваха успоредно, кота двете азбуки трябваше да приобщят братските „народи” от бившите империи – Османската и Австро-Унгария.
Според патриарх Ириней сърбите нямат причини да се срамуват от кирилицата и да се оправдават, че не я използват в ежедневното си общуване. "Със забравата на кирилицата сърбите са се отдалечили от своята история и култура, което ги превръща в духовно бедни хора", изтъкна патриарх Ириней.
В Деня на славянската култура и писменост руският президент Дмитрий Медведев заяви, че тя и "занапред ще служи за приобщаването на младежта към руската култура, ще възпитава уважително отношение към родния език". Азбуката, създадена от Кирил и Методий, е "открила пътя към просвещението и развитието на многообразна славянска култура, обединяваща много народи през вековете", се казва в обръщението на Медведев, цитирано от РИА "Новости".
Нашите църковни отци нищо не казаха на празника на светите братя Кирил и Методий.
У нас кирилицата винаги е била официална азбука, въпреки че в последно време надписите повсеместно са на латиница, като държавата не прави нищо за да ограничи често неправилната употреба на латинските букви и явно двусмислените текстове, получаващи се от комбинацията на полузнания и невежество. Турския вариант на латиницта пък е станал като задължителен втори език в районите с преобладаващо турско население. Редно е, да чакаме нов Паисий, който да ни попита: „поради що се срамим да ползваме азбуката на равноапостолите и покровители на Европа – Кирил и Методий?

Няма коментари:

Публикуване на коментар