20.05.2011 г.

Раздават „Българските Оскари” на 25-ти в кино „Люмиер”

Тъй наречената "Българска филмова академия" е от около 2 години. Всъщност това е просто обединените творчески съюзи - СБФД и още няколко професионални организации. По американски тертип те дават награди за българско кино още от времето когато в България се правиха по 1- 2 филма годишно. Сега са повечко, но наградите остават поза, която на зрителя е трудно да схване. Всъщност, и "Оскарите" не са точно модел за справедливо разпределение на благата, нашенските са още по...
Номинациите за 2011 г. бяха обявени тази седмица!
"Шедьовърът" "HDSP: Лов на дребни хищници" присъства във всички важни категории - за филм, сценарий, главна мъжка роля, две второстепенни женски, оператор и т.н. Общо 7 номинации. Три по-хубави филма са с повече от него - "Стъпки в пясъка" - 10 номинации, "Тилт" - 9, "Подслон" на Драгомир Шолев (който още не е минал по кината, а е даван само 1-2 пъти на фестивали, няма логика да е в селекцията) - 8.
В категорията "най-добър филм" "HDSP" е изместил "Тилт"... Да не говорим, че изключителната операторска работа (според кинодейците) на "Стъпки в пясъка" няма място сред номинираните.
Буди недоумение игнорирането на най-гледания български филм за последните 22 години - "Мисия Лондон". Комедията на Митовски е изтикана само в три маргинални категории - за музика, звукорежисьор и сценография. Подобни номинации има например "Ако някой те обича" - Киран Коларов, който повечето зрители не са и чували. Моля? Очудващо е, че не са дали номинации на скандалната, но иначе хубавка Мишел Бонев.
За наградите се състезават 16 игрални, 30 документални и научнопопулярни и 7 анимационни филма. Условието е да са имали публична изява у нас от 1 януари до 31 декември на миналата година. Някои от тях са почти напълно неизвесни – къде и кога точно са прожектирани - например "Зад кадър", "Цахес", "Още нещо за любовта".
Номинациите са толкова многобройни, понеже някои кинематографисти са номинирани за работата си върху 2 или 3 филма в една категория (недостиг на кадри, какво да се прави). Има и периферни категории като например "филмова теория и критика".
Награди ще бъдат раздадени на 25 май на церемония в кино "Люмиер", която ще бъде предавана пряко по БНТ. Приз за цялостно творчество ще получи драматургът Георги Мишев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар