31.05.2011 г.

СЗ-прокуратурата взема на прицел стопаните на кучета

Има наредби, от които за които на хората въобще не им пука, например тази, отнасяща се за кучетата. Районна прокуратура е решана да промени това и разпореди на служителите на МВР в Стара Загора да следят спазват ли стопаните на кучетата общинската наредба за реда и условията при отглеждане на животни.
„Проверката е възложена на РПУ във връзка със задължението на прокуратурата да осъществява общ надзор за законосъобразност и защита на административните актове и защита на обществения интерес", обясни говорителят на Районна прокуратура Евдокия Димитрова.
Тя уточни, че от прокуратурата имали наблюдения, че кучета масово се разхождат на забранени места, както и без поводи и намордници за агресивните породи. Проверката трябва да приключи в края на юли.
Според наредбата , контролът се осъществява от служителите на еко контрол към Общината или упълномощени със заповед на кмета служители. Затова и въз основа на прокрурорската проверка проф. Светлин Танчев е издал заповед на 11 май, с която също е упълномощил полицията да работи по случая.
Правилата за отглеждане на домашни любимци са залегнали в наредба, приета с решение на Общинския съвет в края на предишния мандат - юни 2008 г. Сред забранените за разходка места са всички дворове на детски и учебни заведения, болници, парковете в града, Зоопарка, детската площадка и бадминтон площадката в парк „Митрополит Методий Кусев". Не се разрешава кучета да газят зелените площи пред съда, както и градинката северно от Драматичния театър.
В старанието си да спазят прокурорската разпоредба обаче унифирмените съставят актове на собствениците за места, които не са упоменати във въпросната наредба като Античната улица, южно от операта, например. "Началникът ни каза да пишем актове и за това място", обясняват полицаите на кучкарите, въпреки че са наясно, че ако не бъде анулиран още в общината, подобен акт няма как да издържи в Административния съд.
Предвидената глоба е до 5000 лева. Според наредбата за маловажни случаи обаче може да бъде върчен намясто фиш до 10 лева. „На нас обаче началниците ни казаха, че искат актове. Нямаме си друга работа, ами сега и с кучета да се разправяме", негодуват униформени.
„Разпоредено е да се съставят актове на нарушителите. Те трябва да бъдат докладвани в прокуратурата", потвърди информацията прокурор Евдокия Димитрова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар