25.05.2011 г.

Ларс фон Триер взе награда в Кан, въпреки симпатиите му към Хитлер

Иглика Трифонова взе награда за сценарий

Дървото на живота" на американския режисьор Терънс Малик спечели Златната палма на кинофестивала в Кан.
"Дървото на живота", с участието на Брад Пит и Шон Пен, бе обявен за един от фаворитете за „Златна палма” още при старта на фестивала в Кан.
На церемонията, вместо на режисьора, отличието бе връчено на един от продуцентите на филма, който заяви, че е много трудно човек да замества един гигант и обясни, че Терънс Малик е пословично известен с дискетността и стеснителността си.
Датският режисьор Ларс фон Триер, който бе обявен за персона нон грата на кинофестивала след изказана симпатия към Хитлер, също бе отличèн. Култовият кинаджия с немски корени каза, че съчуства на фюрера и веднага бе заклеймен като нацист. Явно обаче на големите личности като него, не му пуко от общественото мнение и може да си позволи да говори каквото му е на сърцето. Журито, оглавявано от Робърт де Ниро въпреки скандала оцени по достойнство последния филм на Триер. Кирстен Дънст получи наградата за най-добра актриса за участието във филма му "Меланхолия."
Призът за най-добър актьор бе връчен на французина Жан Дюжарден за ролята му в "Артистът" – римейк на ням чернобял филм от 20-те години.
Наградата на журито получи младата френска режисьорка и актриса Майвен за филма Polisse. Тя благодари на екипа си и на полицаите от Бригадата за защита на малолетните, за чието ежедневие разказва лентата.
Комшиите също се представиха отлично - турският филм "Имало едно време в Анадола" на Нури Билге Джейлан и "Момчето с велосипеда" на братята белгийци Жан-Пиер и Люк Дарден си поделиха Голямата награда.
Наградата за режисура бе присъдена на датския режисьор Николас Виндинг Рефн за трилъра Drive, а наградата за най-добър сценарий, на филма "Бележка под линия" (Footnote) на израелския режисьор Йозеф Седар.
"Златна камера" за най-добър първи филм бе връчен на "Акациите" на аржентинския режисьор Пабло Джорджели, а като най-добър късометражен филм бе отличен "Крос" на украинската режисьорка Марина Врода. С „риск да обидят някои от участниците” в Кан раздадоха малко, но пък ценни награди и това прави фестивала престижен в очите на световния киноелит и на зрителите.   
Българската следа
След като публиката в Кан успя да види два български филма -„Островът” на Камен Калев” и „Аве” на Константин Божанов”, стана ясно, че още един наш проект успя да привлече вниманието на журито в тазгодишното издание на престижния кинофестивал.
"Лъжесвидетел", чийто сценарист и режисьор е Иглика Трифонова (съпругата на Христо Гърбов), взе отличието "Кшищов Кешловски" за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа.
Той е бил избран сред 11 заглавия, стигнали финала в тази категория.
Продуцент на проекта е Росица Вълканова от КЛАС Филм.
Призът, който е 10 000 евро и статуетка, бе получен на 18 май по време на заключителната сесия на ScripTeast.
Сюжетът засяга военния конфликт в бивша Югославия и Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар