10.05.2011 г.

КНСБ се споразумяло да няма съкращения в Брикел

„Получихме гаранции от премиера Бойко Борисов, че той е задължил собственика на ТЕЦ "Брикел" Христо Ковачки, докато не работи фабриката, да няма съкращения на работници", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Работниците ще могат да излизат в платени или неплатени отпуски, да ремонтират фабриката, но не и да бъдат освобождавани, уточни още синдикалният лидер.
ТЕЦ "Брикел" бе спряна със заповед на РИОСВ заради това, че е в нарушение на еконормите, но от самото предприятие твърдят, че е в "планов ремонт". Директорът на дружеството Георги Златев твърди, че всички изисквания на МОСВ вече са изпълнени, фирмата е подала документи за разрешително, но докато чака министерството да се произнесе, ще прави планов ремонт. Това е и единствената възможност предприятието да работи с минимални мощности, за да може екоминистерството да направи замерване дали работят монтираните инсталации за сероочистка на двата блока на ТЕЦ-а.
КНСБ е представила на премиера и 4 изисквания към бъдещия купувач на "Булгартабак" - да не се променя предметът на дейност на холдинга и на дъщерните му дружества за 10 г. напред, да няма съкращения, да бъдат гарантирани разходите за работни заплати в същия размер за 5 г., а действащият колективен договор да бъде продължен с още 1 г. АП вече стартира процедура за раздържавяване на холдинга, тежест в избора на купувач обаче има не цената, а ангажиментите за запазване на тютюнопроизводството


Няма коментари:

Публикуване на коментар