27.05.2011 г.

До дни става ясна новата цена на тока

От юли токът в Югоизточна България, снабдявана от компанията EVN, да поскъпне средно с 1.7%, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С 1.37 на сто по-скъпо ще се продава електроенергията в западната част на страната от дружеството ЧЕЗ. Предвижданото увеличение за клиентите на компанията Е.Он в Североизточна България е 1.22%. Така, въпреки че в този район ще има най-малък скок, там токът ще е най-скъп и киловатчас ще се продава за 14 стотинки без ДДС.
Предложението на енергийния регулатор не е окончателно, информира БНР.
Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев коментира, че цените на тока от 1 юли няма да се повишат с повече от 1.5%. Около десет дни по-рано стана ясно, че най-вероятно ще се промени съотношението в цените на тарифите (дневна, нощна и върхова) за трите електроразпределителни дружества.
Поскъпването на природния газ ще бъде ограничено и ще е под прогнозираните от Булгаргаз 7,2 процента. Това стана ясно след редовното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев вероятно има някакво основание за увеличаване на цената на синьото гориво от 1 юли, но ДКЕВР ще търси всички възможности то да бъде ограничено.
Новите цени на тока са при разчет на по-ниските цени на енергията от възобновяеми източници, които ДКЕВР предстои да определи на 10 юни. Тарифите на зелените мощности бяха подложени на обществено обсъждане в комисията. Предложението на регулатора предвижда цената на добития ток от слънчевите централи да бъде намалена с 25 - 30% в сравнение със сега действащата тарифа. Тази на енергията от биомаса пък се увеличава с 25 на сто. Последно цените бяха определени на 1 април, но новият Закон за енергията от възобновяемите източници задължи ДКЕВР в срок до един месец след влизането му в сила да определи нови цени, като взема предвид технологията на централите и куп други особености.
Промяната на цените доведе до сериозни критики към ДКЕВР.
На общественото обсъждане присъстваха над 50 инвеститори в зелени мощности.
Според повечето от тях новите цени и особено по-ниските за фотоволтаичните централи ще стопират голяма част от проектите. Корейската компания RES Technology дори заплаши България със съд, ако законът и тарифите не бъдат променени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар