19.05.2011 г.

Ново „общинско дело” в старозагорския съд

Ексзамкметът Балабанов съди съветника от левицата Боричев за клевета

Бившият зам.-кмет на Стара Загора Велизар Балабанов изпаднал в депресия заради твърденията на общинския съветник от БСП Борис Боричев, че използвал служебното си положение за лични облаги. Това стана ясно от свидетелски показания по делото за клевета на подалия оставка активист от ГЕРБ срещу опонента му от левицата в Районния съд в Стара Загора.
Балабанов иска обезщетение от 10 000 лв. заради причинените му морални вреди. Това е поредния случай, когато общинари търсят компенсации за душевните си терзания в съдебната зала. Досега там решаваха подобни казуси съветникът от „Нова сила” Георги Трендафилов и лидерът на „Атака” Михаил Михайлов, ромският лидер Сашо Крачолов и бившият вече старейшина Живко Танев, който бе отстранен от местния парламент за фалшификация на документ. Никога местният парламент в последните 20 години не е имал толкова нисък рейтинг.
Според тъжбата на бившия зам.- кмет клеветите били изречени по време на заседание на Постоянната комисия по спорт в Общинския съвет на 14 февруари тази година. Пред колегите си Боричев заявил, че Балабанов не изпълнява служебните си задължения, ако гражданите не носят в джоба си по 10 000 лв., и че бил уредил правото на брат си да строи сграда върху зелена площ в Стара Загора.
Подсъдимият настоя за отвод на докладчика по делото Златка Илиева, тъй като бившата съпруга да тъжителя работела като съдия в Окръжния съд в Стара Загора. Искането му обаче не бе уважено, с мотива че липсват други освен колегиални отношения между магистратите.
Като свидетели на твърденията на Боричев показания са дали председателят на спортната комисия Ганко Ганев и членът на комисията д-р Борислав Бонев. Съветниците от ГЕРБ бяха категорични, че сред основните причини Балабанов да подаде оставка били клеветите разпространявани от Боричев по негов адрес. "След тази случка усетих коренна промяна у него. Беше в мрачно настроение, забелязах признаци на депресивно състояние", компетентно заявил пред съда ортопедът д-р Борислав Бонев.
Разпитан бе и колегата им от същата комисия Светломир Желязков. Той обаче отрекъл да е чул подобни разговори на заседанието на комисията. Заради разминаванията съдът допуснал очна ставка, на която поотделно и двамата съветници от ГЕРБ се опитвали безрезултатно да припомнят какво точно се е случило.
По време на февруарското заседание на комисията Боричев заявил, че основание за твърденията му били множество жалби на граждани срещу Балабанов, постъпили в клуба на БСП и в Клуба на работодателите. За да хвърли светлина по въпроса има ли такива жалби на следващото заседание като свидетел ще бъде призован местния лидер на червените Бойчо Биволарски. Показания ще даде и председателят на партия "Българските зелени" Борислав Недев, който също наскоро заяви, че е сезирал прокуратурата срещу Балабанов заради жалби и до тяхната политическа сила. Разпитана ще бъде и протоколистката на заседанието на спортната комисия Галя Васева.
Съдът ще изиска справки от полицията и прокуратурата дали срещу Велизар Балабанов са водени преписки, предварителни проверки и наказателни производства за корупция. Те трябва да бъдат представени на следващото заседание по делото в края на юни.
Велизар Балабанов напусна поста зам.-кмет в началото на април. Той подаде оставка след като на 22 март джипът му "Хюндай Санта Фе" бе взривен пред дома му на ул. "Иречек". Това бе третият атентат срещу негово имущество след палеж и взрив на негов магазин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар