18.05.2011 г.

„Чинията” на Бузлуджа можела да бъде космически център

Паметникът на Бузлуджа може да бъде превърнат в един от центровете за развитие на космическите технологии в България, предложи в Стара Загора Илия Налбантов, който е главен експерт в отдел „Отбранително- мобилизационна подготовка на страната и защита при бедствия" в Министерството на отбраната.
„Когато правих анализ на противоракетната отбрана на бившия Съветски съюз се оказа, че този паметник е бил част от военновременната система на Варшавския договор. Монументът е изграден по всички технологии за военно време. В него има три независими подземни електропровода, има изведена и вода, има и асансьор.Самата конструкция е направена така,че върху нея за много кратко време да бъдат инсталирани елементи за радиолокация и за телевизионно наблюдение, тоест за много кратко време би могло да се изгради център за наблюдение на космос и въздух в един огромен периметър", поясни Илия Налбантов.
По думите му това съоръжение много бързо може да бъде превърнато във военен обект, защитаващ националната сигурност на страната.
„Но има и друга идея: в района на Стара Загора няма сеизмична станция и колегите от БАН считат, че паметникът на Бузлуджа е мястото, където може да бъде изградена. Тук, също така, могат да бъдат инсталирани и някои от европейските компоненти, свързани с контрола на трафика във въздушното движение", допълни Илия Наблантов. Според него, за да бъдат реализирани идеите, гражданските и военните компоненти трябва да се съчетаят в едно,така че тази система да бъде полезна.
„Решението обаче трябва да се вземе бързо, защото изолациите на паметника вече са пробити и след 3-4 години вероятно ще започне да се руши. Сега все още има възможност да използваме монумента като обществен ресурс дори, ако щете, в памет на загиналите войници тук", каза още Илия Налбантов.
В Стара Загора той участва в учебен сбор на членовете на Областния съвет по сигурността и Щаба на Областния управител за координация при провеждане на Спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар