30.05.2011 г.

Полицията в акция – „Ваканция”

От 1 до 15 юни на територията на цялата страна ще проведе традиционната акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя. Целта е да се ограничат предпоставките за настъпване на пътни инциденти с участието на деца. В този период и през цялата ваканция, служителите на пътна и охранителна полиция ще осъществяват засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от пътнотранспортни произшествия с деца и юноши.
Ще се акцентира върху спазване на ограниченията на скоростта и предимството в населените места, използването на предпазни колани и каски и обезопасителни системи за деца при превозването им в МПС и предотвратяване случаите на управление на МПС от неправоспособни водачи и санкциониране на собственици, предоставили МПС за управление от неправоспособни лица, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. Полицейските служители ще реагират и при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти.
Летните месеци са характерни с рязкото увеличение на пътнотранспортни произшествия, включително с деца и юноши. Националната статистика сочи, че децата до 14-годишна възраст са потърпевши най-често като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното, а децата и юношите от 10 до 17 години – като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди. При тази възрастова група е характерен и високият брой на пострадалите като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи.
През последните години се отчита нарастване на злополуките  по вина на неправоспособни водачи, включително юноши. При значителна част от пътните инциденти важна съпътстваща причина е налице лисващият или недостатъчен родителски контрол над подрастващите.
Друг сериозен проблем, от който следва  високо ниво на пострадалите при ПТП в страната е неизползването на обезопасителните колани от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.


Няма коментари:

Публикуване на коментар