26.05.2011 г.

Розопроизводителите в Казанлъшко искат по-високи изкупни цени

В България се отглеждат 36 000 дка с прочутата маслодайна роза. От тях се добиват годишно между 1,5 - 2 тона розово масло. Това количество покрива нуждите на международните пазари за производството на медикаменти, парфюми и козметика. Ниските температури през тази зима, обаче, доведоха до измръзване на част от насажденията. Засегнати са около 10 000 дка в района на Казанлък и Павел баня.
Заради това през тази кампания се очакват малко по-ниски добиви, от около 1,5 тона, и същевременно по-високи изкупни цени на розовия цвят.
През миналата година средните цени бяха около 1,25 - 1,27 за килограм набран розов цвят, а през 2011 г. очакваме повишение на цената около 1,60 -1,70 лв. за килограм, съобщи проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.
Рзопроизводителите очакват добиви, поне колкото миналата година - 300 кг от дка розов цвят. Те се надяват на по-висока изкупна цена, спрямо 2010 г. За да отстояват интересите в бранша е учредено Сдружение на розопроизводителя в Казанлъшко, което е отворено за нови членове.
Заради миналогодишната изкупна цена, която беше 1,30 лв., доста хора се отказаха от произвеждането на рози, защото горе-долу това е себестойността. Тази година се повишиха и горивата, затова разапроизводителите се надяват, че цената ще бъде по-добра, каза Снежана Великова.
Повишен интерес към българското розово масло има от страна на японски фирми. Те използват суровината не само във фармацията и козметиката, а и като хранителна добавка. Една много известна японска компания влага розово масло в бонбоните, които произвежда, съобщи проф. Недков.
Сред водещите потребите на българско розово масло са още Германия и Франция. Суровината до голяма степен се ползва за нуждите на елитната козметика и парфюмерия в цял свят. Със собствени продукти, обаче, може да се похвали и Институтът по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Той разполага с 500 дка насаждения с маслодайна роза, от които годишно се добиват около 20 кг розово масло. Част от него се използва за производство на бутикови серии парфюми.
В България има и биологично производство на маслодайна роза. Маслото, добито от нея се изкупува значително по-скъпо и се търси особено много в Германия при производство на медикаменти от ново поколение


Няма коментари:

Публикуване на коментар