10.05.2011 г.

Стара Загора е сред първите в класацията по молплощи

Средно около 74 кв. метра търговска площ в центровете се пада на 1000 души население в България според данни на агенцията за недвижими имоти Forton International. Във Варна и Русе е и най-голямото насищане – съответно 355 и 323 кв. м. Затова и преди време Русе бе определен като града на моловете с близо пет такива обекта.
В София средните стойности са около 133 кв. метра, като Стара Загора, Пловдив и Бургас изпреварват столицата съответно с 260, 175 и 141 кв. метра търговски площи на 1000 жители.
От статистиката става ясно, че нивата в столицата са все още далеч от тези в останалите градове. Явно пазарът все още може да бъде насищан с търговски центрове в София. Очакванията са след 3 години в столицата да функционират още пет нови мола и така търговските центрове ще удвоят броя си. Най-големият от тях не само в София, но въобще в страната, ще бъде Парадайз център, разположен на площ от над 170 хил. кв. м с търговска част от 75 хил. кв. м. Друг голям проект е София ринг мол, който ще бъде в близост до строящия се магазин на IKEA до Околовръстното шосе на София. Площта на този център ще бъде около 72 хил. кв. м и трябва да приеме първите си посетители до две години. Друг мол ще бъде изграден в жилищния квартал Люлин и ще носи името Мега мол. Общата площ на центъра ще бъде около 65 хил. кв. м, като 26 хил. от тях ще бъдат за търговия и бизнес. Дълго забавеният проект за България мол на булеварда със същото също се очаква да бъде реализиран през 2013 г. Търговската площ на центъра е около 33 хил. кв. м. Петият план е за строежа на Европа парк в бившия завод Балканстар. Предвидено е освен мол, там да бъдат изградени също офиси и жилища.
Тази година се очаква и пловдивският Марково тепе да бъде открит през есента. Неговата отдаваема търговска площ ще бъде 16.5 хил. кв. м, като още около 10 хил. кв. м ще бъдат офиси и кантори. Общата РЗП на проекта е 60 хил. кв. м. От друга страна, очакванията и надеждите на експертите са свързани с това, през 2011 г. най-после да отвори врати и дългоочакваният русенски Дунав мол на площ от 23.3 хил. кв. м. Завършеният още през миналата година Мол Плевен, разположен на повече от 47 хил. кв. м, ще заработи чак през пролетта на следващата година. Това се налага заради искане на търговската верига Carrefour, който е основен наемател на обекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар