18.05.2011 г.

„Турнето” – е коопродукция на несъществуващата Югославия

Дори войната не е пречка комшиите да спретнат хубав филм

След като бе представен на София филм фест 2011, филмът „Турнето“ на режисьора Горан Маркович идва и у нас.
Комедията е копродукция на страните от бившата Югославия Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения, с участието на Тихомир Станич, Йелена Джокич, Драган Николич, Мира Фурлан, Йосиф Татич, Славко Стимач и Сергей Трифонович. Дори след войните (по лениновия почин, че преди да се обединим, трябва хубаво да се разграничим), наследниците на югославското кино показват – как се правят успешни филми. Сюжетът не е за молове и богаташи, а за обикновени хора.
Действието се развива през 1993 година, когато войната в Босна и Херцеговина бушува с пълна сила.
Група сръбски актьори от Белград се впускат в преследване на бързата печалба, като организират турне на трупата си в сръбските територии на Босна и Херцеговина.
Но те са в абсолюгно неведение какво всъщност ги очаква. Поредица от ситуации ги хвърля наляво-надясно ту от едната страна на фронта, ту от другата, ту от... третата.
По време на ужасяващото си пътуване те срещат сръбски, мюсюлмански и хърватски бойци и се сблъскват с на пръв поглед непреодолими опасности, от които винаги успяват да се измъкнат.
Именно наивността им, която ги е вкарала в тази кошмарна ситуация, е нещото, което ги спасява. Използвайки актьорските си умения, те успяват да се справят с препятствията, които ги дебнат на всяка крачка.
И въпреки всичко по време на това "турне", изпълнено с изпитания и унижения, те запазват основното качество, характерно за всички актьори – детинската страст към играта.
Това качество до такава степен е заличено у участниците във войната, че проявата му предизвиква тоталното им объркване, предпазвайки групата актьори през цялото им пътуване като техен ангел хранител.
След преживените ужаси те се завръщат в театъра си напълно различни...

Няма коментари:

Публикуване на коментар