30.10.2012 г.

Администрацията купува Windows 8 на „солени” цени


Как се харчат парите от бюджета? Необяснимо тъпо! Поне така излиза простата сметка, която обяснява неоспоримия факт, че държавата е лош стопанин. ГЕРБ казваше, че те вземат властта за да опровергаят тази аксиома, но не би…
 Windows 8 е най-новата версия на Microsoft Windows, операционна система от Microsoft, за употреба на персонални компютри, включително домашни и бизнес компютри, лаптопи, таблети, медиа център компютри. Финалната версия беше представена на 26 октомври. Първите два месеца версията е на промоционални цени. За България цената е 60 лева.
Българската администрация също минава на новата операционна система срещу стряскащата цената от 604 лева за пакет. През юни Министерският съвет избра най-скъпата оферта за доставка на софтуер за държавната администрация и плати близо 58 милиона лева без ДДС на Обединение "Про Ком" за несъществуващата тогава операционна система Microsoft Windows 8. "ЦАПК Прогрес" на Пламен Матеев, която участва в "Про Ком", доставя софтуер на Microsoft на държавата от 2002 г. и има поръчки за над 130 млн. лева.
До финалната фаза на конкурса достигната трима участника - "Стемо" ООД, АС&Т - София и Обединение "Про Ком", съставено от фирмите "ЦАПК Прогрес" и "Контракс".
Предварително се смяташе, че "Стемо" е сигурен печеливш в търга, защото предложи цена от 54 744 744 без ДДС за доставката на близо 100 000 безсрочни лицензи.
В мотивите на комисията се обяснява, че цената не е определяща, защото е "ирелевантно", че "Стемо" предлагат по-ниска заради собствената им база. Освен това комисията смята, че по-ниската цена при доставката на софтуер "не е аргумент за икономичност при изпълнение на обществената поръчка".
Поръчката за софтуер на държавната администрация, обявена от МС в края на февруари, обра критиките на опозицията и фирми от ИТ бранша, заради подозрения, че е нагласена и че е излишна. По неофициална информация около 50% от техниката на чиновниците у нас няма необходимите параметри за внедряване на новата операционна система.
Сделката бе обжалвана във Върховния административен съд, който в началото на месеца обяви, че търгът на Министерския съвет за софтуерна поддръжка е законен.
Т.е. реалната цена на сделката е за около 3 милиона лева - 50 000 компютъра по 60 лева. 58-те милиона лева са половината от сумата, заради която правителството предложи да се облагат доходите от лихвите по депозити. От 10-те процента върху лихвите Дянков се смята да получи 120 милиона лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар