15.10.2012 г.

„Златен кан” доказа, че криза в родната фантастика няма


„Персийски имейли” на Литагит е включен в сборника на четвъртото издание на конкурса

Най-добрият фентъзи разказ беше награден по време на четвъртото издание на Международния фестивал за фантастика „Златен кан“, който се проведе на 13 октомври в зала „22-ри септември“. Организатори на проявата са сдружение „Златен кан“ и Община Благоевград. В конкурса взеха участие 390 произведения на автори от 16 държави, което само по себе си говори за авторитета на конкурса и престижа, на който съвременната българска фантастика се радва. Наградите връчи писателят и създател на фестивала Кънчо Кожухаров, който представи и сборника с най-добрите произведения от едноименния международен конкурс за фантастичен или фентъзи разказ. Поради финансови проблеми, церемонията по връчването на наградите бе многократно отлагана, но българските фантасти отново доказаха, че в жанра криза няма, и че те са на световно ниво.
Тази година най-високо беше оценена творбата на литовския писател Сергей Онишчук „Избор“ - разказът, който получи първа награда. На второ място е разказът на Камен Петров „Тиха нощ, свята нощ“, а на трето - разказът „Осъдени на вечност“ на Божидар Грозданов. Специалната награда на издателя д-р Ангелина Давидкова получиха авторите Никола Николов за разказа си „Скитникът евреин“ и Христо Пощаков за разказа „Катя“. Фестивалът продължи с дискусия, на която присъстващите автори и гости обсъдиха темата за внушенията и идеите във фантастиката.
Сред отличените разкази е и „Персийски имейли” най-четеният от рубриката „На късо” в Литагит. Това е признание за качеството на рубриката, като скоро се надяваме да обявим и други добри новини…
Ако Вие желаете Ваш разказ да бъде публикуван в блога, то не се колебайте и ни го изпратете! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар