12.10.2012 г.

"Цветът на хамелеона" взе тазгодишната „Златна роза”


Филмът "Цветът на хамелеона" получи Голямата награда "Златна роза" за най-добър пълнометражен филм на 31-я фестивал на игралното кино във Варна.
Отличието е за Владислав Тодоров, написал сценария по своя роман "Цинкограф", дебютиращия като режисьор голям оператор Емил Христов и изпълнителя на главната роля Рушен Видинлиев.
Награда за операторско майсторство се присъжда на Крум Родригес, за работата му в този филм, а филмът заслужи и наградата на акредитираните журналисти.
Журито с председател директора на Българската национална филмотека Иван Павлов подчертава за филма неговата "гражданската смелост, силата на сатирата и единството на идея, жанр и визия, с които е показана уязвимостта на обикновения човек във време на политически ужас и исторически абсурд".
Голямата награда "Златна роза" за най-добър късометражен филм се присъжда на "Парафиненият принц" на режисьора Павел Веснаков - "за силата на реализма и емоционалната ударност, с които постига болката на едно поколение".
Специалната награда на журито и на град Варна е за филма "Аз съм ти" режисьора - продуцент Петър Попзлатев - "заради оригиналността на концепцията и артистичния финес, с които разказва драмата на нестандартната личност в две български епохи".
Този филм е по две книги - "Роман без заглавие" от Димитър Димов и "Адриана" - от неговата дъщеря Теодора Димова.
Филмът получи още три награди: Петър Попзлатев е отличен и като най-добър режисьор, а наградата за най-добра актриса си поделят изпълнителките на централните роли Жанет Спасова и Ирмена Чичикова.
"Аз съм ти" взе и наградата на Гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци (СБФД).
За най-добър сценарий са наградени Димитър Динев и Аня Саломоновиц за копродукцията с българско участие "Испания".
Наградата за най-добър актьор се присъжда на Христо Мутафчиев, за ролята му във филма "Миграцията на паламуда" на режисьора Людмил Тодоров.
Наградата за дебют получава "Вяра, любов и уиски" на режисьорката Кристина Николова. Тя е заслужила отличието "заради заявения авторски почерк и за поетичния реализъм, с който споделя една лична и едновременно общовалидна история", аргументира се журито.
Наградата на публиката отиде при филма "Чужденецът", режисьор Ники Илиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар